Pensiile speciale, o noua criza majora intr-un PSD ranit de Liviu Dragnea

Joi, 03 August 2017, ora 16:47
11297 citiri
Pensiile speciale, o noua criza majora intr-un PSD ranit de Liviu Dragnea

La nivelul Guvernului, se pare ca exista o confruntare intre ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, ministrul de Interne, Carmen Dan, cu Liviu Dragnea, in legatura cu ordonanta ce priveste pensiile speciale.

Cele doua ministere au fost luate cu asalt de angajati care-si depun dosarele de pensionare, ceea ce i-a pus intr-o situatie jenanta si dificila pe cei doi ministri. Am aflat ca acestia contesta textul ordonantei si vor modificari care sa nu plafoneze in totalitate pensiile speciale.

Coalitia PSD-ALDE a intrat intr-o mare criza din cauza faptului ca nu are resurse financiare suficiente pentru a asigura punerea in practica a legii salarizarii unice, dar si a cresterii punctului de pensie pentru anul 2018.

In aceasta situatie, Liviu Dragnea a dat verde inceperii unui conflict deschis intre Guvern si salariatii ministerelor de forta care beneficiaza de posibilitatea legala de a obtine pensii speciale care, in multe cazuri, ajung sa fie mai mari decat salariile.

Marea criza pe care a creat-o presedintele PSD prin masurile populiste luate pana acum l-au dus in punctul in care va trebui sa inceapa sa sacrifice categorii de bugetari pentru a oferi o fragila perspectiva partidului de a rezista la guvernare si anul viitor.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, incearca prin toate mijloacele sa recastige o popularitate pierduta - Foto: Hepta.ro

In opinia mea, ceea ce se intampla acum e un razboi intern in PSD. Liviu Dragnea isi pierde, pas cu pas, influenta in interiorul partidului si coalitiei, pe de-o parte din cauza competitiei tot mai dure cu Mihai Tudose, premierul care castiga popularitate, iar pe de alta parte, seful PSD a ajuns in acel moment in care se confrunta cu realitatea cifrelor.

Romania e in situatia de a nu-si atinge tinta de deficit maxim convenit cu Uniunea Europeana daca nu stopeaza hemoragia de fonduri publice care pleaca spre salariile bugetarilor si pensiile speciale. In plus, exista o presiune tot mai mare din partea multor companii private si publice a caror stabilitate financiara e amenintata de prabusirea investitiilor publice.

Ranit de motiunea de cenzura

Liviu Dragnea e prins intre ciocan si nicovala, iar oamenii sai de incredere au inceput sa se revolte. Deocamdata, Carmen Dan da informatii ambigue despre pensiile speciale si a preferat sa faca un pas in spate, dar aceasta atitudine e, in sine, un raspuns negativ la incercarile Executivului de schimbare a legislatiei in domeniul pensiilor speciale.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a pornit pe cont propriu si isi urmareste agenda politica, incercand sa-si creeze o platforma solida pentru viitor. Ea a ales sa joace in continuare cartea populismului si sa faca promisiuni fara acoperire, mizand pe indemanarea ei de a rasuci mesajul politic ca pe o sabie cu doua taisuri.

Asistam in aceste zile la o degringolada majora la nivelul coalitiei de guvernare PSD-ALDE. Atat Liviu Dragnea, cat si Calin Popescu Tariceanu sunt in cadere libera in ce priveste sustinerea publica.

In prima linie au aparut figuri noi. Mihai Tudose, prin pozitia de prim-ministru, isi foloseste influenta pentru a reusi sa atraga de partea sa cat mai multi parlamentari PSD de care are nevoie in cazul unei viitoare confruntari cu seful partidului.

Tudorel Toader e un ministru al Justitiei care si-a castigat autonomia, iar agenda politica si-o face singur, fara a mai tine prea mult seama de nevoile si dorintele lui Liviu Dragnea.

In ciuda amenintarilor lansate de acesta din urma la TV intr-un interviu la Antena 3, cum ca va lupta pana la capat cu "sistemul", presedintele PSD e in pierdere de viteza.

Motiunea de cenzura pe care a declansat-o impotriva Guvernului Grindeanu i-a afectat grav autoritatea in interiorul partidului. Nu-si permite sa declanseze un nou conflict cu premierul. Toate temele pe care le propune nu mai au tractiune.

Mult visatul "Fond Suveran de Investitii" a fost blocat de Guvern care nu vrea sa-si asume responsabilitatea pe un proiect atat de controversat. Trimiterea lui la Parlament poate insemna moartea acestui fond atat de drag lui Liviu Dragnea, care vede in el salvarea investitiilor publice, fara a constientiza pericolul falimentarii celor mai profitabile companii publice.

Lipsa de decizie a Executivului, balbaielile ministrilor, ezitarile lui Liviu Dragnea, amanarea discutarii ordonantei de urgenta in domeniul pensiilor speciale arata o criza majora la nivelul conducerii PSD, una care cred ca va continua cel putin pana la inlaturarea actualului presedinte.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dragnea criza PSD, #Dragnea pensii speciale, #Dragnea motiune cenzura Grindeanu , #Guvern