Dragnea a calculat cat ne vor costa pensiile speciale: 15 miliarde de lei

Luni, 31 Iulie 2017, ora 19:43
5208 citiri
Dragnea a calculat cat ne vor costa pensiile speciale: 15 miliarde de lei
Foto: Digi 24 TV

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca impactul financiar al pensiilor speciale este la ora actuala de 6 miliarde de lei, iar intr-un an doi va deveni nesustenabil, acesta fiind motivul pentru care Guvernul Tudose pregateste modificarea legii prin ordonanta de urgenta.

"Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de OUG, e o decizie a Guvernului, am discutat de aceste principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic - pensii aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decat salariul sa nu depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie", a explicat presedintele Camerei Deputatilor intr-o conferinta de presa tinuta luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare PSD-ALDE.

Liderul PSD a sustinut ca actualul mecanism de calculare a pensiilor speciale este "destul de ciudat" si nu mai exista in alte tari.

"Daca cineva din cadrul acestor categorii de pensionari iese la pensie cu o pensie care poate ajunge cu 100 si ceva la suta fata de salariu, se ajunge si pana la 131%, problema e ca in momentul in care un individ a iesit la pensie cu aceasta pensie speciala, cu o valoare X azi, peste 2 ani, peste un an, pensia i se mareste daca s-a marit salariul celui care i-a ocupat locul, se poate ajunge la crestere de pana la 50%, adica 150%", a explicat Dragnea.

Din aceasta cauza, sistemul nu este sustenabil de catre stat.

"Riscul foarte mare e ca, daca nu se intervine, impactul bugetar care azi e de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale sa poata sa ajunga la 10 miliarde, la 11 miliarde in doi ani, poate la 15 miliarde in doi ani. In ritmul acesta, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocand sansa statului roman sa continue cresterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari", a argumentat Liviu Dragnea.

Presedintele PSD a mai spus ca decizia finala este la Guvern, ministrii reunindu-se in aceasta seara intr-un nou grup de lucru, ca sa finalizeze textul ordonantei.

Citeste mai multe despre Guvernul a informat PSD si ALDE ce ordonante vrea sa dea. Dragnea spune ca nu a convocat inca Parlamentul.

La randul sau, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca avem de-a face cu "o anomalie", deoarece pensiile speciale "ajung sa fie mai mari decat salariul net pe care il are salariatul respectiv".

"Nu se micsoreaza nicio pensie, dar rezolvarea e urgenta pentru ca altfel impactul pe buget va fi unul care nu va putea fi sustinut si nu e normal sa continuam cu aceasta anomalie. Sunt pensii mai mari decat salariile", a spus liderul ALDE.

Citeste si Avem 8.600 de pensionari "speciali". Cine a ajuns sa ia pensie 40.000 de lei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dragnea pensii speciale, #Tariceanu pensii speciale , #Liviu Dragnea