Liderii PSD si ALDE discuta azi despre modificarile la Legea pensiilor militare

Luni, 31 Iulie 2017, ora 07:47
5627 citiri
Liderii PSD si ALDE discuta azi despre modificarile la Legea pensiilor militare
Foto: Hepta.ro

Liderii PSD-ALDE se intalnescu luni, de la ora 12.00, in cadrul sedintei coalitiei de guvernare, pentru a analiza activitatea Guvernului Tudose din ultima saptamana, precum si pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face "corectiile necesare" la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce "nu este o normalitate".

"La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie.

Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat", a explicat Adrian Tutuianu.

Chestionat ce modificari se pregatesc la legea pensiilor militare, Adrian Tutuianu a dat exemplul pensiilor care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce, in opinia sa, nu este normal.

Adrian Tutuianu a mai spus ca va participa la sedinta de luni a coalitiei de guvernare, unde va prezenta situatia pensiilor militare.

La randul sau. ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care va fi adoptata in cursul acestei saptamani care va schimba modul de actualizare a tuturor pensiilor speciale, nu doar ale celor militare.

Este vorba despre pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii si care nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie.

PSD si ALDE vor sa sesizeze CCR

Totodata, in cadrul sedintei de luni a coalitiei de guvernare se va decide daca se va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament, dupa ce Parchetul a refuzat sa transmita comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a sedintei de luni il constituie convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru a se adopta un proiect de lege prin care ELCEN sa treaca in subordinea Primariei Capitalei, astfel incat sa se rezolve problema incalzirii din Bucuresti.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca liberalii vor cere suplimentarea ordinii de zi a sesiunii extraordinare anuntate de PSD pentru trecerea ELCEN in subordinea Primariei Capitalei cu numirea unui nou Consiliu de administratie al Radioul public.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#legii pensii militare , #Liviu Dragnea