Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:23
80876 citiri
Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Peste 2.700 de bistriteni primesc pensii si din strainatate, directorul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, dand exemplul unui angajat care, dupa opt ani lucrati in Spania, primeste 500 de euro pensie, in timp ce in Romania pensia este de 800 de lei dupa 30 de ani de munca.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a declarat, marti, in cadrul Colegiului prefectural, ca peste 2.700 de persoane din judet primesc pensii si din strainatate, cuantumul acestora fiind diferit in functie de perioada lucrata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din informatiile mele, pentru 30 de ani lucrati in tara o persoana primeste, in medie, o pensie de 700 sau 800 de lei, in timp ce pentru opt ani lucrati in Spania ajunge sa ia 400-500 de euro", a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a spus ca in evidentele institutiei pe care o conduce sunt 2.739 de dosare ale unor cetateni care au lucrat in Uniunea Europeana si care primesc pensii atat in tara, cat si in strainatate. Numai in 2013 au fost intocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru aceasta categorie.

"Cei care lucreaza si in Romania, si in state europene, isi pot primi drepturile de pensionari in oricare stat european in care doresc sau isi stabilesc domiciliul. Pentru aceasta se face transport de drept lucrat dintr-o tara in alta. Celor care vin la noi le trimitem documentatia unde spun ei, in Germania, in Spania, in masura in care putem afla ce au lucrat ei aici. In mod normal, ar trebui sa aiba carte de munca, dar inainte de 1989, cei care plecau nu primeau cartea de munca, le era retinuta de stat. Acum, ei vin si noi incercam sa-i ajutam prin gasirea in arhiva unitatii in care au lucrat a documentelor doveditoare", a spus Fechete.

El a declarat ca, daca o persoana a lucrat in Spania, de exemplu, si vine in Romania sa-si deschida dosar de pensie, CJP Bistrita-Nasaud ii calculeaza drepturile tinand cont si de perioada lucrata in Romania.

"Ce a lucrat in Spania ii luam numai ca perioada lucrata pentru a avea perioada totala pentru dreptul de deschidere la pensie. Daca a lucrat 30 de ani in Romania si cinci in Spania, noi nu ii dam dreptul pentru ce a lucrat in Spania. Acolo face invers: transfera ce a lucrat la noi si primeste dreptul acolo. Deci, acesti oameni primesc pensii in doua parti", a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistrita-Nasaud a precizat ca cea mai mare pensie din judet este de 5.200 de lei si apartine unui fost magistrat. De asemenea, sunt 24 de pensii mai mari de 3.000 de lei, in timp ce 40 la suta dintre pensii sunt minime, de 350 de lei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#pensie munca strainatate, #pensii mici Romania, #pensie munca Spania , #calcul pensii