Conducerea Parlamentului se gandeste cum sa-l revoce pe Negritoiu de la sefia ASF

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 13:45
5018 citiri
Conducerea Parlamentului se gandeste cum sa-l revoce pe Negritoiu de la sefia ASF
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Biroul Permanent al Senatului discuta, marti, revocarea din functie a presedintelui ASF, Misu Negritoiu, urmand ca Birourile Permanente Reunite ale celor doua Camere sa se reuneasca pe aceeasi tema la ora 14:30.

Comisiile reunite de Buget si Politica eEonomica ale Parlamentului au votat in octombrie 2016 revocarea presedintelui ASF, Misu Negritoiu.

Acesta a refuzat, insa, sa participe la sedinta, trimitandu-le parlamentarilor o scrisoare in care a sustinut ca limitele controlului exercitat de Parlament in ceea ce priveste numirea si revocarea conducerii ASF sunt "expres si fara echivoc limitate".

"Pe cale de consecinta, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibila, atata timp cat acesta continua sa indeplineasca criteriile care au stat la baza numirii sale, orice hotarare in sens contrar fiind abuziva, facuta in frauda legii si, deci, lovita de nulitate, urmand sa fie desfiintata ca atare de instantele si autoritatile competente.

Dorim sa invederam, pe aceasta cale, ca fata de orice initiativa din categoria celor amintite, ASF va intelege sa-si apere reputatia si independenta si va actiona corespunzator in acest sens, in vederea asigurarii respectarii prevederilor legii. In ceea ce il priveste pe subsemnatul, va asigur ca nu doresc sa ma cramponez de vreo functie si nici nu urmaresc obiective personale, motiv pentru care resping cu fermitate orice insinuari care au fost facute in acest sens de unii membri ai comisiilor de specialitate ale Parlamentului", afirma Negritoiu in scrisoare.

Citeste si In prag de demitere, Negritoiu spune presei ce nu a fost lasat sa explice in Parlament

Initiativa de revocare a lui Negritoiu a venit in toamna in contextul crizei de pe piata RCA.

Acum insa ASF este afectata de alt scandal, cel al pilonului II de pensii.

Luni, Negritoiu a remis presei un comunicat in care atrage atentia ca fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente.

Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.

Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.

Sanctiunile dure au fost aplicate, deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Misu Negritoiu revocare ASF , #fonduri pensii
Comentarii