Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 12:15
4855 citiri
Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Modalitatea de plata a pensiilor private, atat a celor obligatorii (Pilonul II), cat si a celor facultative (Pilonul III), va fi lasata la indemana participantilor la aceste fonduri de pensii, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In Romania, exista, in prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane care platesc pentru pensiile private. Daca va numarati printre acestea, in momentul pensionarii veti avea de ales in ce mod sa primiti banii inapoi, conform proiectului publicat, spre dezbatere, pe site-ul Ministerului Muncii.

Pensia privata va putea fi platita, daca proiectul legislativ va fi aprobat in aceasta forma, in mai multe modalitati. Astfel, veti avea la alegere pensie viagera, pensie limitata sau alte tipuri de pensii.

In cazul pensiei viagere pentru o singura persoana, puteti fi platit lunar, cu o suma fixa, pana la deces. Daca alegeti varianta pensiei viagera pentru o singura persoana, plus o perioada certa de plata, plata lunara in suma fixa va fi efectuata fie pana la decesul celui care a contribuit, fie pana la expirarea perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private.

A treia varianta pentru pensia viagera include posibilitatea platii pensiei persoanei care a contribuit, pana la decesul acestuia, iar, ulterior, catre sotul supravietuitor, pe durata vietii, si copiilor minori, pana la majorat.

Daca optati pentru varianta unei pensii limitate, puteti alege o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, in care veti primi o suma fixa, in fiecare luna.

Potrivit proiectului de lege, pensiile variabile sunt interzise, insa este posibila majorarea sumei cu o rata fixa prestabilita anual.

Sunt impuse si niste conditii. Astfel, daca activele persoanele (banii stransi in fond) sunt suficiente pentru achizitionarea unei pensii viagere, sunteti obligat sa faceti acest lucru. Daca activul personal va permite, puteti alege orice forma de pensie viagera o considerati potrivita. De asemenea, contribuabilul este obligati sa achizitioneze o pensie limitata, in cazul in care activul personal nu este suficient pentru o pensie viagera.

Ce reglementeaza proiectul de lege

Modalitatea de plata nu este singurul lucru reglementat prin noua propunere legislativa a Ministerului Muncii. Una din cele mai importante modificari o reprezinta scaderea cu 50 de procente, pana la 5 milioane de euro, a capitalului social necesar furnizorilor de pensii private.

Administratorul fondului de pensii private este obligat sa va anunte, in scris, care este valoarea contributiilor brute platite si care este valoarea activului personal net, cu 30 de zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare.

Sumele acumulate in contul fondului aferent Pilonului II vor fi platite odata cu iesirea la pensie in sistemul de stat (Pilonul I). In prezent, varsta de pensionare este de 57 de ani si 2 luni pentru femei si de 62 de ani si doua luni pentru barbati, insa acestea vor ajunge la 63, respectiv 65 de ani, pana in anul 2030.

Banii acumulati in fondurile pentru pensiile private facultative (Pilonul III) pot fi platite dupa ce ati implinit 60 de ani, conditia fiind sa fi cotizat cel putin 90 de luni la acest fond.

Daca suma totala pe care ati adunat-o in aceste fonduri nu este suficienta pentru a dobandi un tip de pensie private, puteti cere administratorului fondului sa va dea toti banii odata. In acest caz, administratorul fondului este obligat sa plateasca participantului o plata unica, in termen de 30 de zile de la depunerea cererii.

Conform proiectului de lege, particpantii la fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Un fond de furnizarea a pensiilor private trebuie sa aiba cel putin 100.000 de membri, in cinci ani de la data infiintarii.

In ce au voie sa investeasca fondurile de pensii

Pana la 70 la suta din active pot fi investite in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor din Romania sau titluri de stat emise de state membre ale Uniunii Europene. Fondurile pot investi, pana la 20 la suta din active, in instrumete ale pietei monetare, inclusiv in conturi si depozite in lei la o banca.

Tot pana la 20% pot fi investite in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romania sau din statele membre UE, tranzactionate pe pietele reglementate.

In titluri de stat si alte valori mobiliare, emise de state terte si tranzactionate pe pietele reglementate, fondurile pot investi 15% din active, in timp ce, in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, tranzactionate pe pietele reglementate, se pot investi pana la 10% din active, in crestere fata de 5%, cat era prevazut anterior.

Fiecare fond trebuie sa aiba o rata de finantare de cel putin 105%, iar, incepand de la 110%, excesul de active poate fi redistribuit membrilor fondului de furnizare a pensiilor private.

Ziare.com va invita la vot si la dezbatare: Cum dotiti sa va primiti pensia privata?

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#plata pensie privata, #modalitati plata pensii private, #pensii private Pilonul II, #pensii Pilonul III , #fonduri pensii