Ministrul de Finante continua lupta cu Pilonul II: Sute de milioane de lei ajung in conturile administratorilor de fonduri

Luni, 07 August 2017, ora 11:57
4954 citiri
Ministrul de Finante continua lupta cu Pilonul II: Sute de milioane de lei ajung in conturile administratorilor de fonduri
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Finante, Ionut Misa, cel care acum nici doua luni a provocat un adevarat tsunami pe piata de capital, revine cu declaratii despre Pilonul II de pensii.

Seful de la Finante sustine ca sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private, in loc sa se duca spre pensiile romanilor, transmite Mediafax.

"Exista un principiu european, care spune sa nu iei comisioane din ceea ce nu ai facut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc in conturile lor in loc sa vina in pensiile romanilor", a sustinut Ionut Misa, duminica seara, Antena 3.

"Probabil ca la inceput s-au avut in vedere si profiturile administratorilor, si gestionarea in castig pentru pensii, dar acum nu stiu daca acel comision isi mai are ratiunea", a subliniat Misa, care spune ca acum se poarta "discutii si cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, si cu reprezentantii managerilor de fonduri".

Amintim ca acelasi ministru Misa a bulversat piata in iunie, dupa audierea de validare ca ministru din Parlament, cand a sustinut fara echivoc ca Pilonul II de pensii se va desfiinta:

"Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat, acestia avand posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta intre stat si privat".

Apoi, dupa ce si premierul Mihai Tudose l-a contrazis, Misa a retractat declaratia extrem de clara, despre care a spus ca a fost gresit inteleasa:

"Nu am declarat ca voi sustine desfintarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intentie sa fac acest lucru. Nu exista in Programul de guvernare aceasta masura. Am raspuns unei intrebari, care probabil a fost interpretata gresit, in legatura cu posibilitatea nationalizarii Pilonului II de pensii".

Citeste si ASF confirma o investigatie a prabusirii Bursei dupa gafa ministrului de Finante

Ce sunt pilonul I, II si III

Pilonul I este partea din contributia sociala care merge direct in fondul pensiilor de stat.

Pilonul II este denumirea data sistemului de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.

Pilonul III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.

Pentru angajat, pensia privata aduce siguranta, confort si liniste la momentul pensionarii, prin acumularea si fructificarea contributiilor stranse de-a lungul vietii, in contul/conturile personal din cadrul fondului de pensii facultative.

Cati romani contribuie la Pilonul II

Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active in valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, in crestere cu 34,14% fata de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanti.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#ministru Finante Misa pilon pensii , #fonduri pensii