Ziare.com

Reactia administratorilor de fonduri de pensii pivate dupa ce ministrul de Finante i-a acuzat ca isi baga in buzunare sute de milioane de lei

Luni, 07 August 2017, ora 23:05

   

Reactia administratorilor de fonduri de pensii pivate dupa ce ministrul de Finante i-a acuzat ca isi baga in buzunare sute de milioane de lei
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania vine cu precizari dupa ce ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private, in loc sa se duca spre pensiile romanilor.

In replica, Asociatia sustine ca fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei in cei noua ani de activitate, iar diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezinta castigul total obtinut din investitii, astfel ca romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro.

"In cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) in suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani.

Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale", se arata in comunicat.

Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.

Conform calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net.

In aceeasi perioada (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

"Acest nivel de eficienta se datoreaza si investitiilor importante facute de administratori in infrastructura sistemului si asigurarea respectarii celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participantilor.

In marea majoritate a cazurilor, aceste investitii nu au fost inca recuperate, dar administratorii au inteles inca de la inceput faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Intarzierea recuperarii investitiilor initiale a venit si pe fondul abaterii de la calendarul initial de crestere a contributiei", se mentioneaza in comunicat.

APAPR reaminteste ca nivelul contributiei ar fi trebuit sa ajunga la 6% din venitul brut al tuturor participantilor inca din 2016.

"Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit insa, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde lei daca nu ar fi existat 'inghetarea' contributiilor in 2009, 2015 si 2016", se mentioneaza in comunicat.

Asociatia sustine ca, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din Romania are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, in conditiile unui procent de 8,67% fata de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani si, respectiv, de 12,29% fata de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani. Acestea reprezinta ratele compuse de comisionare si confirma ca sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanti dintre cele aproape 40 de piete analizate.

"Avand in vedere aspectele mai sus mentionate, APAPR isi exprima deplina disponibilitate pentru dialog cu autoritatile si factorii de decizie pentru a clarifica orice aspecte legate de functionarea sistemului, in beneficiul participantilor", se mai spune in comunicat.

Aceste precizari vin in urma unor afirmatii facute duminica, la Antena 3, de ministrul Finantelor, Ionut Misa, potrivit caruia comisioane de cateva sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II in loc sa vina in pensiile romanilor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre pilon II pensii pensii private
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5688 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Solutie !!!

Exista o solutie!!!

Pilonul II din Romania sa fie nationalizat si tinut in pusculotele PSD-ALDE!!!

Numai si numai atunci randamentele vor fi negative!!!

Consecinta va fi desfiintarea Pilonul II din Romania!!!
Banii vor ajunge atunci pe platatiile de cocoși din Prazilia si in fermele de motociclete ale lui Moliceanu.

 

petarda aia de ministru a mai aruncat o fumigena

"Ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private, in loc sa se duca spre pensiile romanilor."

 

La Pilonul II de pensii private, nu ajung cei cu ,,Pensii Speciale,,

.....care sa infulece rodul unor investitii corecte.

 

un lucru este

pe dos aici.
daca sunt fonduri de pensii 'PRIVATE' de ce ma obliga guvernul sa contribui? privat pot investi singur fara sa platesc comisioane. privat inseamna fara amestecul guvernului. daca lucrurile ies pr0st pot da in judecata guvernul ca el m-a obligat sa contribui?
daca guvernului ii pasa de romani trebuie sa-si ia responsabilitatea pensiilor sa le dea cui vrea in administrare dar el este raspunzator in fatza romanilor. asta pare a fi o mare excrocherie si probabil candva in viitor cineva va ramane cu degetul in gura. un fel de ponzi scheme.

 

Administrate privat

Pilonul II este administrat privat, dar apartine statului.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor