Un asasinat economic: PSD taie pensiile oamenilor care muncesc acum!

Autor: Costel Alexe - deputat PNL
Luni, 28 August 2017, ora 10:35
23985 citiri

PSD se pregateste sa taie pensiile pentru oamenii care sunt in campul muncii acum si pentru cei care vor intra in anii urmatori.

Nu stiu daca e clar: Pensiile pe care le vor primi in viitor TOTI cei care muncesc acum. Nu e o figura de stil, e o realitate. Guvernul PSD-ALDE pregateste o ordonanta de urgenta care va reduce contributia la Pilonul 2 al sistemului de pensii, asa-zisele "pensii private", de fapt, pensiile administrate privat.

E o taiere a pensiilor care nu se va resimti acum, se va resimti peste 15-20 de ani.

Guvernul le ia oamenilor bani din buzunar (fara ca ei sa stie exact, din lipsa de informare, ceea ce se numeste furt) pentru a plati alte lucruri, de obicei bani aruncati pe contractele de stat date de baronii locali ai PSD.

Explic acum pe scurt cum se intampla asta:

5,1% din venitul brut al fiecarui roman merge acum catre Pilonul 2 al sistemului de pensii. Suma asta e pusa deoparte, administrata de fondurile de pensii sub atenta supraveghere a statului, mai ales ASF.

In segmentul asta e in functie de cat ai avut salariul, ba chiar mai mult. Fondurile de pensii investesc banii astia (doar in lucruri sigure, conform legii) si au reusit sa inmulteasca banii astia, adica ai mai mult decat ai cotizat.

O cota doar un pic mai mare merge la Pilonul 1 (pensia de stat) al sistemului de pensii. Aia nu mai sunt banii tai pusi acolo, ci sunt banii tai cu care platesti veniturile pensionarilor de acum.

Vei spune ca si pensionarii de maine iti vor plati tie o jumatate din pensie (aia care nu vine de la Pilonul 2). Partial adevarat, doar ca vor fi mult mai putini decat suntem noi acum, Romania avand una dintre cele mai mari scaderi demografice din Europa.

Cu alte cuvinte, daca te bazezi pe Pilonul 1, vei avea o pensie mai mica decat o au pensionarii de acum. Si toata lumea stie cum traiesc pensionarii de acum. Nu va mai fi chiar in functie de cat ai cotizat, va fi un calcul mai complex care depinde de multi factori.

Acum Guvernul vrea sa ia mai mult de jumatate din ce se vireaza la Pilonul 2. In loc de 5.1%, va fi 2.5%, deci in fiecare an se vor duce mai putini bani la pensia ta.

Banii astia raman la buget, de parca stie statul ce sa faca mai bine cu banii tai!

Mai putini bani contribuiti inseamna o pensie mai mica, oricat ar incerca purtatorii de palavre ai PSD si ALDE sa spuna ca se duc totusi la Pilonul 1.

Avand in vedere ca scuteste statul de o cheltuiala, se duc tot la stat, pentru a ajuta bugetul consolidat. Vei avea mai putini bani, Pilonul 1 plateste pensiile celor care le primesc acum si nu ti se retine exact suma pe care ai platit-o pentru a o primi la pensie.

Mai pierzi si altceva, randamentele pe care le obtin fondurile de pensii, de 8-9% anual, adica foarte mult, ceva ce n-ai putea obtine daca ai pune banii in banca, spre exemplu.

Cum isi permite Guvernul sa ia pur si simplu bani de la cea mai importanta categorie sociala pentru economia Romaniei, cea a oamenilor care muncesc?

Nici nu mai mentionam faptul ca are si alte efecte colaterale asupra Romaniei, in conditiile in care fondurile din Pilonul 2 sunt si investitori mari in economia tarii, dar si cumpara titluri de stat ca sa finanteze functionarea aceluiasi stat.

E rau ca dobanzile de la titlurile alea merg la 7 milioane de cetateni romani?

Este una dintre cele mai revoltatoare masuri luate de PSD. Nu e chiar nationalizare, e o semi-nationalizare a veniturilor. La asta duc politicile economice dezastruoase ale PSD-ALDE, croite de Darius Valcov, "Speedy Gonzales de cimitir".

Dai bani in stanga si in dreapta, apoi trebuie sa ii iei (uneori sa ii furi) de la altii. Ba le iei din pensii, ba le iei din venituri cu acciza la carburanti, ba din alte taxe, ba tai investitiile.

Romanii nu trebuie sa permita acest asasinat economic asupra veniturilor lor!

Bataia de joc la adresa oamenilor care muncesc continua! Si mi-e teama ca, la ce goluri au creat politicile fara creier PSD-ALDE, ne putem astepta la mai multe.

Costel Alexe este deputat PNL si co-presedinte TNL

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#pensie pilonul II reducere PSD , #fonduri pensii