Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 14:34
4952 citiri
Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Se spune, in regim de snoava, ca in democratie toti oamenii sunt egali, dar uneori unii sunt mai egali decat altii. Au, cu alte cuvinte, drepturi suplimentare fata de oamenii de rand, fata de palmasi, fata de cei care nu s-au nascut sub semnele faste ale Pandorei.

Unul dintre insemnele apartenentei la aceasta categorie de alesi ai zeilor pare sa fie in Romania moderna si (cica) democratica si calitatea de beneficiar al sistemelor de pensii zise ocupationale, calitate care confera "drepturi" exceptionale celor care fac parte din respectivele categorii, in raport cu majoritatea beneficiarilor sistemului national de pensii.

Si nu e vorba de bagatele, ci de cifre de marime aproape incredibile pentru o tara saracuta precum patria noastra strabuna. Diferenta de la cateva milioane lei vechi, la cateva zeci si chiar sute de milioane, pensie lunara. (Ca sa nu zicem, cosmica). Sume care se coreleaza, in general, si cu limite de varsta mult mai reduse de iesire la pensie. Vorba ceea: "La ce bun o pensie mare, daca esti prea batran ca sa profiti de ea?"

Categoriile care si-au adjudecat de-a lungul timpului de dupa decembrie '89 asemenea regim privilegiat au fost parlamentarii, magistratii, personalul din aviatie, precum si purtatorii de uniforme mai mult sau mai putin cazone.

Motivatiile, atunci cand au fost invocate, s-au circumscris unor notiuni precum importanta sociala a muncii in domeniile vizate, compensarea eforturilor speciale pe care le presupun activitatile specifice, privatiunile la care sunt supusi cei din interiorul lor etc. In general, lucruri prea putin argumentate si valide.

In realitate, a fost mai degraba vorba de o perpetuare a unor stari de lucruri din comunism, stiut fiind ca in societatile totalitare armata, militia si serviciile secrete au fost in gratiile regimului, datorita misiunii pe care o aveau de tinere sub ascultare a populatiei private de drepturi economice si cetatenesti.

In rest, privilegiile s-au dobandit prin capacitatea de santaj si influenta a anumitor categorii.

Guvernul Boc a fost primul care a cautat sa puna ordine in sistemul national de pensii, promovand o legislatie care cauta sa unifice criteriile de acordare si de calcul ale pensiilor pentru toti salariatii. Un sistem care sa se bazeze pe principiul contributivitatii si care sa netezeasca discrepantele strivitoare dintre diferitele categorii de beneficiari.

A reusit doar partial, deoarece, din cauza presiunilor generalului de efecte, Oprea (UNPR), indispensabil atunci pentru existenta majoritatii guvernamentale, cadrele militare au beneficiat de "indulcirea" prevederilor legii in ceea ce-i priveste pe domniile lor. Astfel ca per total, in medie, pensiile lor au crescut, nu au scazut la nivelul celorlalte pensii din sistemul national.

Magistratii, la randul lor, s-au auto-exceptat de la prevederile legii pe considerentul insidios ca ei reprezinta o putere constitutionala (??) si, deci, nu pot fi inglobati in categoria larga a oamenilor "obisnuiti".

Astazi, in conditiile schimbarii de regim, ofensiva este reluata si de alte categorii. Acum este randul militarilor sa se lanseze intr-un tapaj ridicol pe tema repararii "nedreptatilor" la care au fost supusi prin legea pensiilor si care, nu-i asa, ar trebui sa se traduca prin revenirea la pensiile de dinaintea masurilor "abuzive" ale Guvernului Boc.

Cu siguranta, doar pentru cei care sunt in paguba. Cei in castig urmand sa ramana cu agoniseala.

N-ar fi nimic, am putea spune. Sa se dea la toti, nu numai la militari, ci si la ceilalti oropsiti, si cu siguranta si ei vor reclama neintarziat redarea "drepturilor" legitime. Sa se dea tuturor sute de milioane, ca toti sunt, vorba Conului Iancu, "de familie buna"!

Dar ce ne facem cu ceilalti, cu cei multi care au putirinta mai mica si sunt lipsiti de protectori pe masura? Ce ne facem cu deficitele enorme ale sistemului national de pensii, care pot sa-l duca in colaps, mai repede decat ne-am inchipui? Ce se va intampla cu milioanele de pensionari care nici acum nu duc o viata prea dulce? Vor cersi pe la colturi de strazi sau vor pescui prin gunoaie?

La intrebarea: "Cine merita pensii de favoare?", raspunsul corect ar fi unul singur. Nimeni! Pentru ca nimeni n-a avut contributii mai mari in raport cu altii la pusculita comuna. Pentru ca nici rata demografica, nici cresterea economica anemica, nici productivitatea si nici perspectivele economiei romanesti (si europene, si mondiale) nu indreptatesc alocarea discretionara de resurse din punga si asa vlaguita a unui stat la limita subzistentei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pensii militare reclaculare, #militari pensii mari, #pensii speciale politie, #pensii speciale magistrati , #legea pensiilor militare