Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Luni, 29 Iunie 2015, ora 21:02
10871 citiri
Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii
Foto: Ziare.com

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru si 3 abtineri. Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz.

Proiectul de act normativ, initiat de Guvern si sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Comisia de aparare si Comisia de munca au amendat proiectul de lege, plenul insusindu-si raportul acestora.

Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine in principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat - pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas.

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Proiectul de act normativ instituie un sistem de pensii militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, stabileste faptul ca plata pensiilor se face din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI si SRI. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta lui; angajatul va plati lunar o cota de contributie egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat.

Potrivit amendamentului propus de senatorul PSD Serban Nicolae, adoptat de Comisiile raportoare si de plen, incepand cu anul 2021 cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Oprea, despre pensiile militare de stat: Nu sunt niste privilegii

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, luni, in plenul Senatului, inainte de votul pe proiectul de lege, ca pensiile militare de stat nu sunt privilegii si reprezinta recunoasterea pe care societatea o datoreaza celor care imbraca haina militara si depun un juramant militar.

"Am sustinut proiectul (pensiilor militare - n.red.) pe tot parcursul decizional, cu toata convingerea, cu increderea ca in fiecare dintre dumneavoastra, in fiecare roman exista respectul si aprecierea pentru militarii de cariera. Tara are nevoie de militari, inclusiv in actualul context complicat de securitate. Trebuie sa facem fata noilor provocari de securitate, iar noi avem datoria sa le asiguram drepturile militarilor.

Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, nu sunt niste privilegii, ci reprezinta recunoasterea pe care societatea o datoreaza celor care imbraca haina militara si depun un juramant militar", a spus Oprea inainte ca senatorii sa-si dea votul pe proiectului de lege privind pensiile militare de stat.

Ponta, despre pensiile militare: E o promisiune mai veche, sa nu mai carpim lucrurile gresite din 2010

El a spus ca Romania are obligatia de a-si trata militarii cu aceeasi onoare si recunostinta ca orice tara civilizata.

"Asa stau lucrurile in aceasta privinta in orice tara civilizata, iar Romania are obligatia de a-si trata militarii cu aceeasi onoare si cu aceeasi recunostinta. Beneficiarii acestui sistem de pensii militarii urmeaza sa fie militarii, soldatii si gradatii profesionisti, politisti, jandarmi, pompieri si toti functionarii cu statut special care sunt la datorie pentru romani si pentru Romania.

Si va pot spune, ca om crescut si format in sistemul militar, ca nu este la indemana oricui sa stai 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar o cariera militara inseamna foarte multe constrangeri si privatiuni pe care alte profesii nu le au. Meseria de miliar este in primul rand o vocatie", a adaugat vicepremierul.

In context, el a reafirmat si a subliniat ca este "un sustinator al intereselor legitime ale militarilor romani".

"Am fost si raman un sustinator al intereselor legitime ale militarilor romani. Inca din 2010, in toate functiile in care am fost, ca ministru al Apararii, ministru de Interne, am facut tot ceea ce a stat in puterea mea ca pensiile militarilor sa nu fie afectate de deciziile politice.

Acestia sunt oamenii, ma refer la militari, din sectorul de securitate nationala, aparare, ordine publica, siguranta nationala carora le incredintam viata si le incredintam viata copiilor nostri in momentele de cumpana ale tarii. Va cer sa dam un vot favorabil pe aceasta lege pentru militarii romani, pentru securitatea nationala si pentru viitorul Romaniei", a mai spus Gabriel Oprea.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#lege pensii speciale militari, #Oprea pensii militari, #vot lege pensii militari , #legea pensiilor militare