Vrem egalitate si pentru catei! (Opinii)

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 11:02
2355 citiri
Vrem egalitate si pentru catei! (Opinii)

Orice s-ar spune si oricat s-ar plange cu lacrimi adevarate sau cu lacrimi de crocodil, ideea unui sistem unitar de pensii ramane corecta si morala. Caci nu exista niciun fel de justificari plauzibile ca in aceeasi tara, indiferent care ar fi ea, statul sa fie pentru unii muma, iar pentru altii ciuma.

N-am vrea, desigur, sa fim apologetii egalizarii sau cvasi-egalizarii pensiilor, ci doar adepti ai egalizarii criteriilor de calcul, care sa se bazeze exclusiv pe contributia efectiva a unui salariat la mecanismul social si la constituirea fondului din care sistemul public de pensii se alimenteaza. Altfel spus, la un nivel apropiat al importantei sociale a muncii si la un stagiu similar de cotizare, pensiile sa fie apropiate ca cifra finala.

Frumoase deziderate, nu-i vorba, dar inimaginabil de greu de pus in practica, atunci cand avem de decenii o adevarata practica a favorurilor, privilegiilor si inechitatilor. S-au creat si s-au consolidat in timp sisteme paralele de asigurari sociale care favorizau unele categorii in detrimentul altora pe criterii reale sau imaginare de comensurare a importantei sociale a respectivelor sectoare.

In primul rand, s-au diferentiat in chip absurd si inechitabil varstele de pensionare. Pentru unii, chiar sub 50 de ani, in plina maturitate si putere de munca, iar pentru altii la 60 de ani si mai bine. Si n-a fost vorba la cei dintai de munci grele care conduc la uzura fizica sau intelectuala prematura, ci am zice ca adesea chiar dimpotriva.

A fost vorba de o tratare diferentiata si favorizanta a persoanelor apartinand structurilor cu caracter militarizat sau paramilitar, in cea mai pura traditie totalitara, perpetuata si dupa 1990 de vajnicii urmasi ai comunistilor de altadata. Lor li s-au adaugat mai noii privilegiati din domeniul justitiei, curtilor de conturi, parlamentarilor si serviciilor conexe, etc.

Exact acestia au beneficiat de cifre extrem de rotunde in raport cu pensionarii "de rand" la cuantumul pensiilor. Asa-numitele pensii speciale sau coform unei sintagme poate nefericite, "nesimtite". Numite astfel pentru ca nivelul lor a sfidat intr-adevar orice norma de bun simt. Social, fireste, nu individual. De la vreo cateva milioane cat reprezinta pensia medie, la multe zeci sau chiar sute de milioane la cat se cifrau multe pensii ocupationale era o distanta care indreptatea copios epitetul de mai sus.

Caci nimeni n-ar putea argumenta de ce, bunaoara, unui medic sau unui profesor sau unui inginer li s-ar cuveni sa zicem 12 milioane, iar unui maior, colonel sau unui judecator li s-ar cuveni 60, 70 sau 170 de milioane ca drepturi de pensie. Lunar!!!

De aceea, zarva pe care o fac la ora actuala pensionarii militari si sustinatorii lor de ocazie nu este de natura sa ne convinga nicidecum. Ea ni se pare o desfasurare de demagogie nesfarsita. Pentru ca toti ne-am servit tara, sub sau langa drapel. (Si tara pe noi.) Fiecare la locul pe care ni l-a harazit soarta si propria vointa.

Cu exceptia ultimilor ani, cand un numar de militari au plecat pe anumite teatre de lupta, voluntar si retribuit, n-au prea existat razboaie si fapte de vitejie. Militarii au beneficiat si ei de diferite de forme de asistenta sociala si in primul rand de o salarizare stimulativa si nu e cazul de compensatii sau favoruri. Chiar si asa, recalculate, pensiile lor sunt aproape duble fata de alte categorii cu rang similar. Atunci de unde atata sfanta revolta?

Fireste ca si ei trebuie sa beneficieze de respectul si solicitudinea autoritatilor. Nu trebuie umiliti, hartuiti, agasati cu fel de fel de cerinte birocratice. Dar, in acelasi timp ar trebui sa consimta ca sunt oameni ca noi toti ceilalti. La bune si la rele.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#egalitate pensii militare, #recalculare pensii militare , #legea pensiilor militare