Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: A refulat closetul politic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:35
7084 citiri
Opinii: A refulat closetul politic

"Am vazut prezentate niste liste... dar e mizerabila discutia. Daca discutam de imoralitate, nu stiu unde e mai mare", a diagnosticat corect presedintele imensul scandal stranit de povestea santaj - mituire - PSD-PD-L in privinta legii pensiilor.

De parca ar fi refulat un imens closet public si din el ar fi iesit la iveala intreaga scarnavie din clasa politica, ce nu functioneaza de 20 de ani decat pe baza de mita si jefuire a banului public.

Ce am aflat, combinand dezvaluirile Robertei Anastase cu faptele? PSD a cerut ca pentru anumite colegii dominate de reprezentantii partidului sa fie alocate in total 127 de miliarde de lei din rezerva speciala a guvernului pentru ca, in schimb, sa paraseasca sala la votarea legii pensiilor. Au avut loc negocieri cu final incert, dar este cert ca PSD a parasit sala, adica a facut ce a promis, adica a parasit sala, de unde nu putem decat deduce, la fel ca Traian Basescu, ca s-a picat la pace.

Ca doar n-or fi fost social democratii atat de tampiti incat sa faca pe gratis un gest pentru care cerusera bani grei.

Dezorganizati ca de obicei insa, reprezentantii majoritatii n-au reusit sa stranga voturile necesare sa treaca legea decat umfland grosolan numarul lor. PSD si PNL au stiut foarte bine acest lucru, cat timp liberalul Mihai Voicu, secretar al Camerei, se afla la prezidiu, dar n-au suflat o vorba vreme de 4 zile, adica pana cand nu s-a sesizat presa.

Abia atunci, de voie, de nevoie s-au agitat si ei pe subiectul frauda. Prinsa la inghesuiala, Roberta Anastase a dezvaluit intelegerea si listele celor care ar fi trebuit sa primeasca banii.

Adica social democratii, care umbla de dimineata pana seara cu tarisoara in gura, care lacrimeaza de mila pensionarilor, si-au vandut votul pentru 127 de miliarde de lei. O mostra perfecta de ticalosie si demagogie care nici macar nu mai are nevoie de comentarii. Victor Ponta neaga, dar nu explica un lucru simplu: daca stateau in seara aceea la vot, PSD+PNL tranteau fara efort legea pensiilor si obtineau o uriasa victorie pentru pensionarii cei necajiti. Evident, n-au vrut sa tranteasca legea pensiilor, pentru ca au vrut banii.

Iar Roberta Anastase cea principiala, careia ii temura vocea vorbind despre santajul PSD si vanzarea pensionarilor, n-a rasturant masa in capul santajistilor, a stat la negocieri si nu a scos marea dezvaluire decat atunci cand treaba s-a imputit si avea nevoie de o iesire.

"127 de miliarde a costat fuga PSD din sala", a tipat in plen Roberta Anastase, confirmand implicit, pe o logica simpla, ca deal-ul a existat, in pofida negarilor ulterioare, cam cu jumatate de gura, ale lui Mircea Toader.

Dar de ce sa fi se fi ofuscat d-na Anastase cand aceasta forma de mita este o practica adanc impamantenita in parlament. Ludovic Orban a recunoscut ca PNL a luat bani pentru colegiile liberale pentru a nu sustine toate amendamentele care care ar fi blocat votarea bugetului. Deputatilor PD-L, UDMR si UNPR li s-au promis 250 de mii de euro de caciula, tot pentru a vota controversata lege a pensiilor. Banii vin din rezerva aflata la dispozitia guvernului, transformata, prin traditie, de toate puterile intr-un fond de mita.

Sigur ca banii nu urmau sa intre in buzuarul primarului sau deputatului din colegiul respectiv, ci urmau sa fie dati firmelor de partid sau cheltuiti pe diferite forme de pomana electorala. Exista criterii legale de impartire a banilor catre teritoriu, insa niciun guvern nu tine cont de ele.

Asa se face politica de 20 de ani in Romania. De asta suntem unde suntem, de asta coruptia este politica de stat. De aceea Parlamentul si Palatul Victoria nu sunt decat doua imense closete care, din timp in timp, refuleaza spre sila tot mai mare a electoratului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legea pensiilor Basescu guvern, #guvern Boc legi , #legea pensiilor