Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum vor creste pensiile ca Fat-Frumos, gratie legii adoptate azi de Parlament

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:11
15312 citiri
Cum vor creste pensiile ca Fat-Frumos, gratie legii adoptate azi de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminata ca urmare a decizie de neconstitutionalitate a CCR.

Vezi cum s-au desfasurat dezbaterile si votul din Camera Deputatilor pe noua lege a pensiilor

Legea prevede o crestere a punctului de pensie care va intra in vigoare treptat, incepand cu 1 septembrie 2019 si incheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

In momentul de fata, punctul de pensie are valoarea de 1.100 de lei, ceea ce inseamna o crestere cu 70% a tuturor pensiilor pana in 2021, bazata doar pe majorarea punctului de pensie.

La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este de 75 lei. Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Alte prevederi legate de varsta, sex si invaliditate

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si perioadele asimilate, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza, la cerere, de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare. La reducerea prevazuta se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil.

Reducerea varstei de pensionare se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.

Totodata, pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor.

Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in conformitate cu legislatia in vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati, potrivit documentului.

Impactul bugetar urias

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in acest an, apoi de 24,8 miliarde de lei in 2020, de 58,1 miliarde de lei in 2021, iar in 2022, ar urma sa aiba un impact de 81,1 miliarde de lei.

In cadrul dezbaterilor in plen, parlamentarii din Opozitie nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe deputatii coalitiei de guvernare ca "stoarcerea de voturi de la pensionari".

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca legea pensiilor nu a fost pusa in acord, in comisii, cu decizia Curtii Constitutionale.

Deputatul PMP Marius Pascan a sustinut ca partidul sau este de acord cu cresterea salariilor, pensiilor, "dar sa se faca in mod realist". "Noi sustinem acest proiect de lege", a spus acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#prevederi legea pensiilor , #legea pensiilor