Opinii: Legea pensiilor, impopulara, dar necesara

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 23:59
7114 citiri
Opinii: Legea pensiilor, impopulara, dar necesara

Cresterea varstei de pensionare prevazuta de noua lege a pensiilor nu este o masura populara si nu poate fi bine primita, chit ca are o aplicabilitate treptata, pana in 2030, si chiar daca nu le afecteaza decat pe femei, caci barbatii vor iesi la pensie de la 65 de ani inca din 2015 potrivit unei prevederi anterioare.

Nu este insa o masura inventata in Romania. In Franta, un milion de francezi a iesit in strada pentru a protesta, fara succes desigur, impotriva pensionarii la 65 de ani.

Germania a ridicat varsta de pensionare la 67 de ani, iar Comisia Europeana a sugerat tuturor statelor membre sa faca acelasi lucru. Niciun politician nu este incantat sa ia o astfel de masura, dar, in caz contrar, se arata in raportul CE, exista riscul "unei combinatii dureroase intre salarii mai mici si contributii mai mari".

Motivul e simplu: intreaga Europa se confrunta cu o criza demografica grava. Adica populatia activa devine de la an la an tot mai mica in raport cu numarul pensionarilor pe care trebuie sa-i sustina. Este motivul pentru care bugetele de pensii ale majoritatii tarilor europene se afla deja sub o mare presiune.

In Romania, nu mai vorbim despre presiune, ci despre dependenta de bugetul de stat, caci, deficitul a ajuns peste 3 miliarde de lei, iar perspectiva este de agravare nu de diminuare a acestuia.

Este adevarat in cazul nostru exista, pe langa criza demografica, si alte cauze specifice pentru acest deficit urias: munca la negru, migratia accentuata a fortei de munca in ultimii ani mai ales, dar si numarul incredibil de mare de pensionari anticipate (doar o treime dintre pensionari indeplinesc stagiul complet de cotizare).

In aceste conditii, cresterea varstei de pensionare era inevitabila, daca vorbim in temeni realisti. In plus, daca tot vorbim despre egalitatea intre sexe, principial nu exista niciun motiv ca varstele de pensionare sa fie diferite. Apar insa si din acest punct de vedere multe elemente specifice.

Pe de-o parte, statutul femeii in Romania este cu totul diferit de cel al femeilor din restul Europei, din cauza unui misoginism balcanic adanc inradacinat in mentalitate. Romanca are, in general, doua slujbe: una platita si una gratis, acasa, intodeauna mai grea si fara varsta limita de pensionare. La o astfel de viata istovitoare, exact cresterea varstei de pensionare lipsea.

Dar cel mai rau este ca speranta de viata este in Romania mai mica decat in restul UE. Spre exemplu, daca romancele traiesc in medie 75 de ani, in Spania, spre exemplu, femeile au o speranta de viata de 84 de ani.

In cazul barbatilor, speranta de viata in in Romnaia este de 68 de ani, cu doar 3 ani mai mare decat varsta de pensionare. In aceste conditii, este o doza de cinism in decizia de a obliga oamenii sa munceasca, practic, pana la limita cosciugului. Si totusi, aceasta masura este inevitabila daca nu vrem sa asistam la prabusirea sistemului de pensii.

Cam la fel si cu mentinerea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu pe economie ceruta, populist, de Opozitie. La fel de bine puteau sa propuna un procent de 60%, 80% sau chiar 100%, caci tot pe hartie ar fi ramas. Punctul de pensie nu poate depasi sustenabilitatea asigurata de bugetul de pensii, caci regulile economice nu lacrimeaza de mila parintilor sau a bunicilor.

Asadar, ma tem ca prevederile cele mai controversate ale noii legi a pensiilor sunt principial corecte si necesare. Dar, nu sunt si suficiente pentru redresarea bugetului de pensii. Acesta nu se va redresa nici pe temen scurt, nici pe termen lung daca nu va colecta mai mult.

Si nu va colecta mai mult pana cand economia nu-si va reveni, deci pana cand numarul salariatilor si veniturile lor nu vor creste. O alta cale de largire a bazei de impozitare este combaterea muncii la negru, adica exact ceea ce guvernul nu face, dimpotriva.

Iar pe termen lung, fara o puternica stimulare demografica, indiferent de gradul de colectare, situatia sistemului de pensii va ramane la fel de sensibila. Legea care reintroducea indemnizatia de 85 % din venituri pentru mame a fost o astfel de masura, pe care insa guvernul a inceput sa o saboteze prin tot felul de plafonari si amputari.

Apoi, invatamantul prescolar este la pamant: cresele sunt raritati, gradinitele sunt insuficiente, iar pentru familiile in care nu exista bunici sau matusi binevoitoare situatia este extrem de dificila dupa ce copilul implineste doi ani.

Asadar, salvarea bugetului de pensii presupune un mix de politici pe termen scurt, mediu si lung, iar abordarea problemei trunchiat, nu are cum sa aduca o rezolvare reala.

Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat luni, 25 martie, că a semnat contractul pentru softul care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor așteptată în luna...
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
#legea pensiilor, #varsta pensionare Romania, #punct pensie , #legea pensiilor