Presa de azi: Soarta unei legi fraudate, la mana presedintelui

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 07:00
2607 citiri
Presa de azi: Soarta unei legi fraudate, la mana presedintelui
Foto: Jurnalul National

Legea pensiilor si verdictul dat de Curtea Constitutionala tin prima pagina a ziarelor de joi. "Verdict-surpriza la CCR", titreza Jurnalul National, in timp ce Gandul ne arata ce modificari a suferit legea pensiilor. Adevarul ne informeaza ca soarta unei legi fraudate este acum la mana presedintelui, insa, din Evenimentul Zilei aflam ca Opozitia ameninta ca il va suspenda pe Basescu daca va promulga legea pensiilor.

Jurnalul National: Verdict-surpriza la CCR: Legea pensiilor, constitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, respingand astfel sesizarile PNL si PSD+PC. Votul dat de Curtea Constitutionala pe marginea Legii pensiilor a fost "intors" in favoarea PD-L de judecatorul Ion Predescu, numit de PSD in componenta Curtii, in conditiile in care judecatorul UDMR a votat in favoarea contestatiilor Opozitiei.

Surse politice au declarat pentru Jurnalul National ca miercuri-dimineata liderii PNL isi pregatisera discursul de victorie, stiind, in urma unor discutii cu liderii UDMR, ca votul judecatorului Uniunii, Zoltan Puskas, mergea in favoarea contestatiilor depuse de PNL si PSD. Deci, votul pentru declararea legii ca neconstitutionala ar fi fost 5 la 4, potrivit Jurnalul National.

La Curte sunt cinci judecatori numiti de arcul Puterii si patru numiti de Opozitie, deci votul lui Zoltan Puskas ar fi rasturnat raportul de forte in favoarea Opozitiei. Numai ca judecatorul Ion Predescu a votat alaturi de colegii sai de la Putere pentru ca legea sa fie declarata constitutionala.

"Faptul ca decizia a fost adoptata cu clasicul deja scor de 5 la 4 si ca a ignorat toate obiectiunile pe care le-am facut in intampinarea Curtii ne face sa ne gandim - nu are rost sa fim ipocriti - la o decizie cu caracter politic", a comentat liderul PNL, Crin Antonescu. Dupa decizia Curtii, atat reprezentantii Opozitiei, cat si cei ai sindicatelor au cerut presedintelui Basescu sa nu promulge legea.

Verdictul dat miercuri vine dupa o amanare de o saptamana. Initial Plenul CCR s-a intrunit in sedinta la 29 septembrie, dar instanta a decis intreruperea deliberarilor si reluarea acestora la 6 octombrie "pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari", dupa cum informa Biroul de presa al CCR.

Conform sesizarii depuse de membrii PNL la 23 septembrie, la adoptarea Legii pensiilor nu doar ca nu au fost respectate procedurile (potrivit lui Eugen Nicolaescu legea fiind adoptata prin fraudarea votului deputatilor), dar actul normativ incalca si principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie. PNL sustine ca Legea incalca acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, precum si jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Gandul: Legea pensiilor, declarata constitutionala cu scorul de 5 - 4

Principalele noutati ale proiectului legii sistemului unitar de pensii publice sunt cresterea si egalizarea varstelor standard de pensionare, integrarea persoanelor cu pensii special in sistemul unitar de pensii publice, cresterea valorii punctului de pensie cu nivelul inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, descurajarea numarului de pensionari anticipate si descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive.

Cresterea si egalizarea varstelor standard de pensionare pentru barbati si femei. Dupa atingerea, la finele anului 2014, a varstelor de pensionare de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, se continua cresterea varstei de pensionare pentru femei, cu 3 luni in fiecare an, ajungandu-se, astfel, in 2030, ca si femeile sa se pensioneze la 65 de ani. Pentru functionarii publici parlamentari si personal asimilat, varstele de pensionare vor creste, pana in 2025, la 59 de ani pentru femei si 64 de ani pentru barbati, aflam din Gandul.

Integrarea persoanelor apartinand sistemelor speciale de pensii in sistemul unitar de pensii publice, cu exceptia magistratilor. Ca si in cazul celorlalti salariati, angajatorii vor plati contributii de asigurari sociale de 20.8%, aplicat fondului de salarii brute iar angajatii 10.5% aplicat salariului brut lunar.

Cresterea valorii punctului de pensie cu nivelul inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. Valoarea punctului de pensie de la intrarea in vigoare a prezentei legi si pana in anul 2020, se va majora anual cu 100% rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. In situatia in care unul dintre acesti indicatori, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva. In situatia in care ambii indicatori au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

Descurajarea numarului de pensionari anticipate partiale, prin cresterea la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare. Anticiparea nu poate sa depaseasca 60 de luni (5 ani) fata de varsta standard de pensionare, iar penalizarea maxima devine 45% fata de 30% in prezent.

Descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical. Documentarul medical completat de medicul curant (specialist pentru boala principal invalidanta) va fi inlocuit cu raportul medical de evaluare completat de medicul expert al asigurarilor sociale.

Adevarul: Soarta unei legi fraudate, la mana presedintelui

Nu doar modificarile aduse sunt revoltatoare, ci si modul in care legea a trecut de Camera Deputatilor. Curtea Constitutionala a declarat Legea pensiilor constitutionala, decizie prin care este pusa sub tacere fraudarea votului in sedinta Camerei Deputatilor condusa de Roberta Anastasie. Opozitia i-a cerut lui Traian Basescu sa nu promulge actul normativ, in caz contrar urmand sa declanseze procedura de suspendare.

Social-democratii au fost primii care au reactionat la decizia Curtii. Liderul partidului, Victor Ponta, a anuntat ca ii va trimite presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii va solicita sa nu promulge actul normativ, ci sa il retrimita Parlamentului. El a reafirmat ca daca seful statului va promulga o lege adoptata "fraudulos", atunci PSD va declansa procedura de suspendare din functie a acestuia, scrie Adevarul.

Suspendarea este insa in acest moment greu de pus in practica deoarece social-democratii nu au majoritatea necesara. "Daca presedintele va promulga legea si va legaliza frauda savarsita in Parlament, atunci vom incepe negocierile cu toate partidele parlamentare pentru a strange majoritatea de care avem nevoie pentru a declansa suspendarea", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Potrivit lui Moldovan , PSD nu a discutat, deocamdata, cu PNL despre suspendarea sefului statului. Liberalii au declarat deja ca sustin incercarea de suspendare in cazul in care Traian Basescu promulga legea.

Evenimentul Zilei: Opozitia ameninta ca il va suspenda pe Basescu daca va promulga legea pensiilor

La randul sau, Crin Antonescu asustinut ca scorul de cinci la patru cu care judecatorii Curtii Constitutionale s-au pronu8ntat, astpzi, privind legea pensiilor, arata ca "deciziaarecaracter politic".

"In acest moment o lege care in continutul ei este injusta si afecteaza grav soarta a milioane de pensionari si care a fost adoptata prin cea mai scandaloasa si dovedita public frauda, mai are o singura opreliste.Ii cerem presedintelui sa nu promulge aceasta lege adoptata prin frut, ci sa o retrimita in parlament pentru ca pe procedura si pe continut sa fie adoptata in conditii legale si morale", a spus Antonescu, potrivit Evenimentul Zilei.

Pe 15 septembrie, legea pensiilor a fost adoptata de deputati cu 170 de voturi, insa opozitia a aratat ca in sala nu erau mai mult de 80 de parlamentari, astfel ca nu a fost intrunit cvorumul de sedinta.

Presedintele PNL s-a aratat rezervat in privinta suspendarii, motivand ca va discuta despre acest demers dupa ce Traian Basescu se va pronunta. "Nu doresc sa discut mai mult despre presedinte. E o zi trista in viata domniei sale. Vom vedea daca o promulga", a spus liberalul.

In acelasi timp,Antonescu a anuntat cadeputatii PNL asi vor pastra formele de protest la adresa presedintelui Camerei, Roberta Anastase. Pana ce aceasta nu va fi demisa sau nu va renunta de bunavoie la functie, liberalii, ca si PSD-iltii nu vor participa la sedintele Biroului Permanent si nici la cele ale plenului, in cazul in care la prezidiu se va afla democrat-liberala. PNL va renunta la ideea grevei parlamentare, a aratat Antonescu.

Presedintele Traian Basescu poate fi suspendat din functie, potrivit legii fundamentale, daca savarseste "fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei".

Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor. Seful statului poate fi suspendat doar de Parlament, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui. Pe perioada suspendarii sau vacantarii lui Traian Basescu, functia de sef al statului ar fi exercitata de presedintele Senatului Mircea Geoana, contracandidatul sau la alegerile prezidentiale din 2009.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#legea pensiilor CCR, #legea pensiilor constitutionala, #legea pensiilor vot , #legea pensiilor