Comisia juridica: Trebuie reexaminate doar obiectiile presedintelui la Legea pensiilor

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 18:43
1568 citiri
Comisia juridica: Trebuie reexaminate doar obiectiile presedintelui la Legea pensiilor
Foto: Arhiva

Comisiile juridica si de Regulament au decis, miercuri, in sedinte separate, sa inainteze conducerii Camerei Deputatilor un punct de vedere conform caruia Comisia de munca ar trebui sa se pronunte doar asupra obiectiilor formulate de seful statului in cererea de reexaminare a Legii pensiilor.

Cele doua Comisii au luat in discutie sesizarea formulata de deputatul PDL Iustin Cionca Arghir, care reclamase faptul ca deputatii din Comisia de munca au modificat, in cadrul reexaminarii legii pensiilor, si alte articole decat cele mentionate in cererea adresata de seful statului.

Presedintele Comisiei de Regulament si membru al Comisiei juridice, Cionca Arghir a invocat, in sustinerea propriei sesizari, trei decizii ale Curtii Constitutionale din 2007, 2008 si 2010, conform carora Parlamentul ar trebui sa reexamineze doar articolele mentionate in cererea de reexaminare a presedintelui.

Pe de alta parte, deputatul PSD Aura Vasile a invocat articolul 61 din Constitutie, conform caruia Parlamentul este organul reprezentantiv suprem al poporului roman si a subliniat ca nimeni nu poate limita acest for sa-si modifice propria lege.

Deputatul independent Eugen Nicolicea a avertizat ca, daca Legea pensiilor va fi modificata de Parlament in ansamblul sau, exista riscul ca CCR sa o declare in totalitate neconstitutionala si a citat, in acest sens, decizia Curtii Constitutionale nr 355/2007 pe un caz similar.

In replica, liberalul Ciprian Dobre a subliniat ca Parlamentul are puterea suverana de a-si modifica propriul act normativ si a sustinut ca, daca presedintele poate limita Legislativul in procesul legislativ, acest fapt ar reprezinta o incalcare a articolului 61 din Constitutie.

In final, fiecare comisie a adoptat, prin votul deputatilor puterii, un punct de vedere potrivit caruia Comisia de munca ar trebui sa se limiteze la obiectiile formulate de seful statului in reexaminarea legii pensiilor, reprezentantii PSD si PNL facand opinie separata. Punctele de vedere ale celor doua Comisii vor fi transmise conducerii Camerei Deputatilor, insa nu sunt obligatorii pentru Comisia de munca, a explicat democrat-liberalul Cionca Arghir.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#comisia juridica legea pensiilor, #reexaminare obiectii presedinte , #legea pensiilor