Legea pensiilor a trecut de Parlament

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:50
9985 citiri
Legea pensiilor a trecut de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a dat miercuri votul final pe Legea pensiilor.

Proiectul a trecut cu 193 de voturi "pentru", unul "impotriva" si 14 abtineri. Patru deputati nu si-au exercitat dreptul de a vota.

Urmeaza ca legea sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca o promulga sau o ataca la CCR.

Plenul a admis un amendament al UDMR

Deputatii au adoptat legea pe articole, in plenul de marti, cu un amendament UDMR, care prevede ca persoanele care sufera de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

"Pensionari - persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege si a realizat cel putin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum si persoanele incadrate in grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare", prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3, si articolul 52 s-a modificat astfel:

"Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap, dupa cum urmeaza: a) indiferent de varsta, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare".

Deputatul Eva-Andrea Csep a anuntat, in plenul de marti, ca restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilitati vor fi cuprinse intr-o lege speciala care va fi depusa in curand in Parlament.

Aceasta a sustinut ca Legea pensiilor e, in final, "o lege acceptabila".

"Trebuie sa recunoastem ca proiectul de lege care se afla azi in plen este elaborat intr-o forma mult mai acceptabila fata de forma depusa in Parlament. Este inacceptabil si inadmisibil ca acordarea unui pachet de privilegii pentru o categorie de pensionari sa fie in dezavantajul pensionarilor dintr-o alta categorie.

Mai exact, daca majoritatea pensionarilor vor beneficia de o crestere semnificativa a pensiilor pentru limita de varsta, acesta nu poate rezulta din diminuarea pensiilor de invaliditate.

Da, pensiile vor creste, dar ce se va intampla cu persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca ca urmare a unui accident sau boli si nu au putut realiza un stagiu minim de cotizare de 15 ani? Va spun eu, o nenorocire. Nimeni nu s-a gandit la acesti oameni pana cand grupul UDMR nu a impus aceasta problema.

Se spune ca va exista, nu stim cand, o lege a indemnizatiei sociale, in care vor fi cuprinse toate acele persoane si toate acele situatii in care nu s-a reusit realizarea stagiului minim de cotizare, o lege care va prevede anumite indemnizatii sociale pentru aceste categorii de persoane.

Totusi, putem spune ca avem in fata un proiect acceptabil", a afirmat deputatul UDMR.

Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, dupa o sedinta de peste sapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor.

Printre amendamentele aduse in comisie se numara reducerea stagiului minim de cotizare si in cazul femeilor care au copii adoptati.

Un alt amendament important se refera la stagiul de cotizare pentru romanii care vor sa isi cumpere vechime in munca pentru a iesi la pensie.

"Orice persoana care a realizat stagiul minim de cotizare de pana la 15 ani, dar nu mai putin de 10 ani se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala. In sistemul public de pensii se poate incheia contract de asigurare sociala si pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii incheierii contractului, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care era introdusa in perioada asimilata stagiului de cotizare a perioadei in care asiguratul a urmat cursurile unei scoli profesionale.

Deputatii Opozitiei din Comisia pentru Munca nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit initiativei, Legea pensiilor va intra in vigoare in septembrie 2019.

Atat PNL, cat si USR au anuntat inca de saptamana trecuta ca au de gand sa conteste la Curtea Constitutionala a Romaniei noua lege a pensiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#legea pensiilor vot final , #legea pensiilor
Comentarii