Legea pensiilor nu va fi votata din nou

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 14:00
6162 citiri
Legea pensiilor nu va fi votata din nou
Foto: Antena 3

Camera Deputatilor a decis, marti, ca votul la Legea pensiilor nu va fi reluat, dupa ce PNL a anuntat ca vrea reluarea dezbaterilor in sesiunea urmatoare.

Propunerea Biroului Permanent, ca urmare a contestatiilor grupurilor parlamentare PNL, PSD+PC, de a relua votul asupra legii in discutie a fost respinsa cu 33 de voturi pentru, 150 impotriva si 8 abtineri.

Camera Deputatilor decisese anterior, dupa cateva luari de cuvant, sistarea lucrarilor care urmau sa stabileasca reluarea votului asupra Legii pensiilor, dupa ce Opozitia a clamat fraudarea acestuia saptamana trecuta.

Astfel, propunerea de sistare a discutiilor, facuta de Roberta Anastase, a fost aprobata cu 127 de voturi pentru, 31 de voturi impotriva si 2 abtineri, votul fiind stabilit dupa o scurta pauza.

Dupa vot, Roberta Anastase a acuzat, PSD ca a cerut bani ca sa paraseasca sala unde s-a votat Legea pensiilor, dupa ce deputatii au votat ca scrutinul nu va fi reluat. "127 de miliarde a costat plecarea PSD-ului de la vot. Daca erati in sala, ati fi putut sa ne infrangeti la vot", a spus Anastase marti, de la tribuna Camerei.

Anastase acuza PSD ca a vandut votul de la Legea pensiilor

Dezbateri cu scantei

Deputatii au discutat, incepand cu ora 12,30, propunerea de repetare a votului asupra Legii Pensiilor, care a generat un adevarat scandal dupa ce a trecut, miercuri seara, de Camera cu mai multe voturi decat erau prezenti deputatii in sala.

Inainte de a incepe dezbaterile, PSD a anuntat, marti, ca in cazul in care Parlamentul nu este de acord si cu rediscutarea Legii Pensiilor, dupa ce Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor a precizat luni ca este de acord cu repetarea votului, parlamentarii social-democrati vor parasi sala de sedinte.

Reactii: Votul pe Legea pensiilor nu se reia

Liberalul Ludovic Orban a fost cel care a recapitulat situatia, de la tribuna Parlamentului, si a propus ca reluarea discutarii legii sa fie facuta in sesiunea urmatoare. Lovitura a venit insa atunci cand a precizat ca liberalii nu mai vor, in actuala sesiune, reluarea votului, asa cum anuntasera luni.

"Nu avem ce vot sa reluam astazi (marti - n.r.), noi trebuie sa luam act ca nu a fost intrunita majoritate, si sa aplicam regulamentul care scrie ca proiectul de lege trebuie dezbatut din nou, in sesiunea urmatoare", a spus Orban.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a spus ca "aceasta revenire asupra votului final este o recunoastere explicita a fraudei care s-a facut in urma cu o saptamana, este o palma pe obrazul nostru, si parlamentarii nu mai pot cere altor institutii respectarea legii".

Ca de obicei, dezbaterile din Parlament nu au fost lipsite de "spectacol".

O disputa legata de dreptul la replica a avut loc intre Roberta Anastase si Robert Negoita, care nu era pe lista presedintelui Camerei, in ce priveste ordinea vorbitorilor. Negoita a spus ca are drept la replica, avand in vedere ca Ludovic Orban i-a rostit numele, dar Anastase nu a acceptat sa-l lase la microfon.

Majoritatea vorbitorilor din Opozitie i-au cerut Robertei Anastase sa-si recunoasca public greseala. Pedelistul Ioan Oltean a acuzat insa Opozitia ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca parlamentarii PNL si PSD nu ar fi parasit sala, inaintea votului.

Spre finalul cuvantarilor, deputatul PD-L Cezar Preda a criticat Opozitia ca a contestat validitatea votului dat Legii pensiilor in mod neregulamentar, post factum, folosindu-se ca argument de imaginile televizate in loc sa participe la sedinta, argumentand ca nici meciurile nu se joaca din nou chiar daca arbitrul greseste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Parlament Legea pensiilor, #rediscutare Legea pensiilor, #reluare vot Legea pensiilor , #legea pensiilor