Pensiile speciale pentru alesii locali au trecut de votul final. Mingea e la Iohannis

Marti, 21 Iunie 2016, ora 17:47
11330 citiri
Pensiile speciale pentru alesii locali au trecut de votul final. Mingea e la Iohannis
Foto: Ziare.com

Legea referitoare la pensiile alesilor locali, care a fost declarata neconstitutionala de CCR, a fost reexaminata si adoptata, marti, de plenul Senatului.

S-au inregistrat 101 voturi pentru, unul impotriva si sase abtineri. Legea a fost votata de catre plen fara dezbateri pe marginea ei si urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale alesilor locali a ajuns, marti, pe ordinea de zi a plenului Senatului, dupa ce a fost retrimis la comisie inainte de alegerile locale.

Potrivit legii, alesii locali, alesi dupa 1992, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa, sau cele prevazute de alte pensii speciale, au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate, si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numarului de mandate.

In situatia in care mandatele pentru care se cuvine indemnizatia pentru limita de varsta sunt diferite, procentul se aplica indemnizatiei brute lunare aflata in plata corespunzatoare fiecarui tip de mandat.

Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judetean, aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, ale judetelor si municipiului Bucuresti.

Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale.

Curtea Constitutionala a admis, la inceputul anului, contestatia Cabinetului Ciolos privind constitutionalitatea Legii privind pensiile alesilor locali. Judecatorii au invocat faptul ca nu este indicata sursa de finantare, dar au aratat si ca actul normativ discrimineaza intre categoriile de alesi locali, simplii consilieri locali si judeteni fiind exceptati de la lege.

Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#pensii speciale alesi locali, #primari pensii speciale , #legea pensiilor