PNL catre CCR: Legea pensiilor incalca dreptul la proprietate

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:30
1883 citiri
PNL catre CCR: Legea pensiilor incalca dreptul la proprietate
Foto: ghidulbacaului.ro

PNL va depune, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea recent adoptatei Legi privind sistemul unitar de pensii publice.

PNL sustine, intr-un comunicat, semnat de deputatul Alina Gorghiu, ca in adoptatea acestei legi nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca dreptul la proprietate, dreptul la trai decent si pensie, acte internationale in materia drepturilor omului si jurisprudenta CC.

De asemenea, PNL arata ca actul normativ nu a tinut cont de avizul Consiliului Legislativ, se mai arata in document, noteaza Mediafax.

In opinia liberalilor, in adoptarea acestui proiect de lege s-au remarcat "grave incalcari ale procedurilor democratice", atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ.

Potrivit sursei citate, au fost incalcate mai multe articole din Constitutie, respectiv nu au fost asigurate nici majoritatea si nici cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice.

Tot in ceea ce priveste procedura legislativa, PNL precizeaza ca a fost incalcat art. 76 alin. 3 din Constitutie, potrivit caruia "la cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere". In cazul acestui act normativ, nu s-a respectat articolul 69 alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor care prevede un termen de 3 zile pentru imprimarea si difuzarea catre deputati a raportului intocmit la proiectul de lege in cazul in care Camera Deputatilor este prima camera sesizata, sau 5 zile in cazul celor pentru care Camera Deputatilor este camera decizionala.

"In cazul nostru, raportul nu a intrunit niciunul dintre cele 2 termene, iar raportul suplimentar al comisiei sesizate in fond a fost intocmit si transmis pe data de 15 septembrie 2010, ziua adoptarii proiectului de lege in cadrul sedintei de plen a Camerei Deputatilor", se arata in comunicat.

De asemenea, a fost incalcat alin. 3 al aceluiasi articol 69 din Regulamentul Camerei, potrivit caruia Biroul Permanent poate stabili adoptarea in procedura de urgenta in cazul proiectelor legislative care privesc ratificarea unor tratate si conventii internationale sau acorduri de imprumut. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice nu se incadreaza sub nicio forma in aceasta categorie, mentioneaza liberalii.

Liberalii mai sustin ca actul normativ incalca dreptul la proprietate. "Pensia, atat ca drept in sine, cat si ca element al proprietatii private, reprezinta o creanta asupra statului pe care acesta este obligat sa o plateasca si s-o ocroteasca. Dispozitiile criticate contravin, de asemenea, articolului privitor la protectia proprietatii din Protocolul 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, la care Romania este parte. Astfel, << orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale >>", se arata in comunicat.

PNL considera ca leagea incalca si dreptul la trai decent si la pensie.

"Aspectele criticate contravin prevederilor art. 47 din Constitutie privind nivelul de trai: statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Chiar art. 47 alin. (2) nominalizeaza anumite domenii in care cetatenii au drepturi ce intra in conceptul de trai decent, respectiv: dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private", precizeaza liberalii.

In opinia lor, noua lege incalca si acte internationale in materia drepturilor omului. De asemenea, considera liberalii, legea incalca art. 41 alin. 1 din Constitutie, respectiv dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei.

PNL sustine ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice incalca insasi jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Liberalii reclama si faptul ca egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati reprezinta o gresita aplicare a art. 16 din Constitutie - "Egalitatea in drepturi. Incalcarea dreptului cetatenilor la a nu fi discriminati".

"Egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati reprezinta un act de discriminare, pentru ca se ignora speranta de viata in Romania, atat a femeilor, cat si a barbatilor, pe langa celelalte aspecte care tin de specificul structurii fizice a femeilor sau de activitatea zilnica a acestora.

In mod constant, Curtea Constitutionala a statuat ca principiul egalitatii in drepturi (art. 16 din Constitutie) nu inseamna omogenitate, astfel ca situatii diferite permit si uneori impun o reglementare diferita, in deplin acord cu principiul constitutional amintit (Decizia nr. 258/2010)", precizeaza liberalii.

Ei mai sustin ca Guvernul a ignorat in totalitate avizul Consiliului Legislativ pe Legea privind sistemul unitar de pensii publice, care atrage atentia ca unele dintre solutiile propuse "pot fi considerate ca incalcand principii de drept consacrate de Constitutie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#PNL Curtea Constitutionala, #sesizare lege pensii , #legea pensiilor