Presa de azi: Varsta de pensionare se negociaza la Palatul Cotroceni

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 08:35
3152 citiri
Presa de azi: Varsta de pensionare se negociaza la Palatul Cotroceni
Foto: Jurnalul National

Un sistem aproape falimentar, cum este cel al pensiilor din Romania, creeaza in continuare rumoare si, in premiera, un motiv de disputa intre presedinte si premier. In ciuda faptului ca problemele sunt mult mai mari, totul se concentreaza doar pe varsta de pensionare, desi recalcularea pensiilor speciale ar putea fi blocata, iar fostii parlamentari se pregatesc sa "tarasca" Guvernul in judecata pentru a-si primi drepturile.

Odata cu o noua saptamana, la Palatul Cotroceni urmeaza sa se negocieze varsta de pensionare, desi toti actorii politici nu vor fi prezenti, asa cum anunta si Adevarul in editia de luni.

Insa cei de la Jurnalul National scriu ca de fapt este o actiune de consultare inutila, ca si "cum s-ar urca degeaba Dealul Cotrocenilor". Discutia principala se invarte in jurul varstei de pensionare, desi Romania Libera anunta ca o alta problema bate la usa "Palatului Victoria", legata tot de pensii, recalcularea acelora speciale care ar putea fi blocata.

Evenimentul Zilei avertizeaza in editia de luni ca fostii parlamentari il dau pe Boc in judecata sa-si recupereze pensiile. In tot acest context Gandul titreaza ca premierul ignora sentintele de suspendare a recalcularii pensiilor de serviciu: "Sa fim foarte clari, legea a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si ea se aplica".

Iar Puterea, in editia de luni, face o lista cu "barbatele". Este vorba de lista completa a femeilor promovate in politica mare de Traian Basescu, PSD si liberali, iar una dintre ele fiind Roberta Anastase, ceea care a provocat intreg scandalul Legii pensiilor.

Adevarul: Varsta de pensionare se negociaza la Palatul Cotroceni

Adevarul scrie ca presedintele urmeaza sa discute luni cu politicienii, care se vor duce la Cotroceni, despre varsta de pensionare. Seful statului vrea pensionarea femeilor cu doi ani mai devreme decat barbatii, insa mai multe decizii ale Curti Europene de Justitie apara egalizarea varstelor.

Daca pana in prezent au anuntat ca se vor duce la Cotroceni doar cei din partidele din Coalitie, PD-L, UDMR, si UNPR, cei din PNL au refuzat categoric invitatia. Social democratii vor decide luni ce vor face, desi ar putea cere ca legea sa fie votata, din nou, in intregime.

Chestorul Senatului, senatorul PSD Ioan Chelaru, a precizat insa ca pot fi reexaminate doar articolele mentionate in cererea trimisa de seful statului.

"Exista deja un precedent in care presedintele a solicitat reexaminarea a unul sau doua articole, dar apoi au fost modificate si alte articole, conexe cu cele in cauza", a declarat deputatul Valeriu Zgonea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Opozitia este majoritara si in Biroul Permanent al Camerei.

Daca PD-L pare sa fie impartita in doua tabere, iar cei de la UNPR sunt de acord cu presedintele, nu si la UDMR lucrurile stau la fel.

Convocarea facuta de Basescu la Cotroceni va oferi UDMR ocazia sa ceara urgentarea adoptarii Legii educatiei de catre Legislativ.

Potrivit unor parlamentari UDMR, Marko va aduce luni in discutie posibilitatea asumarii raspunderii pe acest proiect legislativ, pentru a avea un acord de principiu din partea lui Traian Basescu.

Jurnalul National: Cum sa urci degeaba Dealul Cotrocenilor

Nu este pentru prima data cand presedintele cheama politicienii la negocieri. Asa cum titreaza Jurnalul National in editia de luni, s-ar putea ca si runda de acum sa nu aiba rezultatele scontate, asa cum s-a mai intamplat si pana acum.

Ziaristii de la JN sustin ca "temele "de interes national" propuse de presedinte ca subiect pentru "consultari", conform Constitutiei, nu au fost niciodata rezolvate, iar discutiile propriu-zise au fost aproape de fiecare data, in ultimul an, mai mult o confruntare verbala bascalioasa intre Traian Basescu si adversarii din Opozitie". Traian Basescu s-a mai consultat cu politicienii pana in prezent pe: tema Educatiei, crizei politice, numirea unui nou premier, organizarea unui referendum de restructurare a Parlamentului si pentru legea ANI.

Insa nu s-a ajuns la niciun consens, si de cele mai multe ori s-au luat tot deciziile agreate de Traian Basescu. In concluzie cei de la Jurnalul National cred ca consultarile de luni nu sunt decat o reteta la "cum sa urci degeaba Dealul Cotrocenilor".

Gandul: Boc ignora sentintele de suspendare a recalcularii pensiilor de serviciu

In timp ce la Cotroceni urmeaza sa se discute despre varsta de pensionare, premierul Emil Boc pare sa aiba inca o problema, legata tot de pensii. Gandul scrie in editia de luni ca premierul ignora sentintele de suspendare a recalcularii pensiilor de serviciu.

"Sa fim foarte clari, legea a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si ea se aplica", este replica acestuia.

Este vorba, mai exact, despre doua sentinte ce suspenda aplicarea HG 737/2010 privind recalcularea pensiilor speciale de serviciu ale militarilor, politistilor, grefierilor, parlamentarilor, diplomatilor, angajatilor Curtii de Conturi, functionarilor din aparatul administrativ al Parlamentului etc, emisa de Guvernul Boc in baza Legii 119/2010 de instituire a unui nou sistem de calculare a pensiilor.

Pana la rezolvarea situatiei, Guvernul este obligat sa opreasca scaderea pensiilor, odata cu recalcularea acestora, insa premierul refuza sa faca asta.

Romania Libera: Recalcularea pensiilor speciale ar putea fi blocata

Cei de la Romania Libera au facut, in editia de luni, un scenariu al situatiei pe care refuza premierul Emil Boc sa o infrunte, in privinta recalcularii pensiilor.

Victor Ciorbea, avocatul reprezentantilor personalului auxiliar din Justitie, a explicat pentru Romania Libera ca, teoretic, suspendarea aplicarii hotararii de guvern are efect asupra tuturor pensionarilor din breasla. Practic insa, Ciorbea este sceptic in privinta respectarii deciziei CAB.

"Eu le-am recomandat tuturor celor 271 de membri ai Asociatiei sa deschida in paralel si procese individuale cu acelasi scop (anularea si suspendarea HG-ului), pentru a fi siguri ca li se respecta drepturile. Acelasi sfat l-as da tuturor celor afectati de recalcularea pensiilor speciale, pentru ca o astfel de decizie a instantei ar fi avut efect asupra tuturor doar daca desfiinta Legea 119/2010 (in baza carora au fost emise hotararile - n.r.)", spune Ciorbea.

Tot el arata ca aceia care si-au primit deja pensiile taiate dupa recalculare nu-si vor lua banii inapoi, ca urmare a hotararii Curtii de Apel. "Pentru asta trebuie sa deschida procese separate pentru repunerea in drepturi", a precizat fostul premier.

Evenimentul Zilei: Fostii parlamentari il dau pe Boc in judecata sa-si recupereze pensiile

De parca nu ar avea probleme destule, luand in considerare ca are si o parere diferita de ceea a lui Traian Basescu, Emil Boc trebuie sa ii infrunte si pe fostii parlamentari. Evenimentul Zilei titreaza in editia de luni ca, nemultumiti ca le-au fost taiate pensiile speciale, mai multi fosti parlamentari si diplomati au inceput sa dea in judecata Guvernul sa-si recastige banii in instanta.

Printre cei care ii ajuta cu sfaturi legale se afla Lucian Bolcas si Gheorghe Funar. Cel care ii reprezinta in instanta este Bolcas, el insusi reclamant. "Ma reprezint in primul rand pe mine. Sunt cativa parlamentari care au aplelat la mine, altii au aplelat la alti colegi avocati. Si mai multi decat parlamentarii sunt cei care beneficiaza de pensie diplomatica si care dau si ei statul in judecata", a confirmat fostul deputat PRM pentru EVZ.

Bolcas spune ca isi va baza cazul pe "incalcarea normelor de drept comunitar care stabilesc protectia drepturilor dobandite". "Cerem plata retroactiva pe toata perioada a sumelor taiate: incepand cu 1 septembrie si in continuare", explica acesta.

Client ii este si Gheorghe Funar. Fostul senator a declarat pentru EVZ ca are dosarul gata si il va depune saptamana viitoare in instanta. "E o optiune abuziva a guvernului si o vom ataca in instanta. Merita pusi la plata indivizii. Portocalii si cu UDMRi-istii puteau, mai simplu, sa-l cheme pe doctorul Ciomu, sa-si faca datoria la guvern", a comentat Funar.

Puterea: Barbatele. Lista completa a femeilor promovate in politica mare

Si cum intregul scandal pe votul la Legea pensiilor a fost provocat de o femeie, cei de la Puterea face in editia de luni o lista a femeilor promovate in politica romaneasca.

Printre politicienii care au promovat femeile in politica se numara Traian Basescu, dar si liderii din Opozitie, cum ar fi chiar Victor Ponta, dar si colegii lui Adrian Nastase si Liviu Dragnea.

In ultimul deceniu principalele nume propuse societatii de catre social-democrati au fost: Rodica Stanoiu, Ecaterina Andronescu, Daciana Sarbu, Lia Olguta Vasilescu, Rovana Plumb, Aura Vasile, Rodica Nassar, Oana Mizil si Ana Birchall. Dintre functiile importante in stat, functia de ministru a fost varful ierarhic al unei pozitii detinute de o femeie cu carnet de membru la PSD. Pe linie de partid, limita s-a numit functia de vicepresedinte la nivel national si presedinte de organizatie.

PD-L si fostul PD au fost partidele in care femeile au reusit cel mai bine in cariera. Presedinte al Camerei Deputatilor, ministru, europarlamentar, sef de Cabinet la Cotroceni sunt functiile unde reprezentantele sexului frumos au fost in prima linie. Principalul promotor al acestora ramane fara discutie presedintele Traian Basescu. Lista le contine pe: Elena Udrea, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Iacob-Ridzi, Elena Basescu, Monica Macovei, Sulfina Barbu, Andreea Vass-Paul si Teodora Trandafir.

Liberalii au fost si ei cu masura in ceea ce priveste ascensiunea femeilor. Cel mai important nume iesit din curtea PNL a fost Mona Musca, politician care a disparut din prima linie dupa deconspirarea dosarului sau de la CNSAS.

Daniela Popa a fost primul presedinte de sex feminin al unui partid politic parlamentar. Solutia gasita de Dan Voiculescu nu a fost insa pe placul colegilor de partid, care in dese randuri au numite pe Popa drept "presedintele tablou".

I.U.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Legea Pensiilor Cotroceni, #negociere varsta pensionare, #recalculare pensii decizie Guvern , #legea pensiilor
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Condamnarea la pensionare grabnica este o forma camuflata de somaj !
Poza opus9
opus9
rank 5
Pensionari tineri