Senatorii Opozitiei au nevoie de 3 saptamani pentru a modifica Legea pensiilor

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 12:05
3062 citiri
Senatorii Opozitiei au nevoie de 3 saptamani pentru a modifica Legea pensiilor
Foto: Arhiva

In timp ce senatorii Puterii au cerut marti, in Biroul Permanent, un termen de doar doua zile pentru dezbaterea solicitarii presedintelui de modificare a Legii pensiilor pe articolul privind varsta de pensionare a femeilor, senatorii PSD, PNL si PC au spus ca au nevoie de trei saptamani si au votat in acest sens.

Biroul Permanent al Senatului s-a intrunit, marti, pentru a discuta, in premiera, solicitarea trimisa de presedintele Traian Basescu privind modificarea Legii Pensiilor, mai precis reducerea varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani.

Liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a declarat la finalul sedintei, ca "nu logica, ci votul a transat aceasta chestiune", senatorii Opozitiei fiind mai numerosi in Biroul Permanent si avand castig la vot.

Radulescu a explicat ca presedintele a retrimis Legea Pensiilor la Parlament cu propunerea de modificare a unui singur articol, mai precis a unei singure cifre. Cu toate acestea, PSD si PNL au cerut un termen de 3 saptamani, pentru negocieri si discutarea si a altor modificari la Legea Pensiilor decat cea ceruta de seful statului.

"Pentru noi lucrurile sunt clare. Senatorii Opozitiei doresc sa prelungeasca la nesfarsit discutiile pentru a pastra privilegiile parlamentarilor cuprinse in legea veche(...) Maine in plen vom relua propunerea de procedura de urgenta pe aceasta lege", a anuntat Cristian Radulescu.

La randul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat intr-o declaratie de presa ca in Biroul Permanent au existat doua tabere, una a Puterii care a propus discutarea doar a modificarii cerute de presedinte si cea a Opozitiei care propune inclusiv modificarea modului de calcul a punctului de pensie sau reconsiderarea pensiilor speciale, in conditiile in care, saptamana trecuta Curtea de Apel Bucuresti a suspendat Hotararea de Guvern in aceasta privinta.

Geoana a afirmat ca impactul acestei legi si modul in care a fost adoptata in Camera Deputatilor face din Legea Pensiilor o lege controversata. Prin urmare, cu majoritate de voturi, Biroul Permanent a decis ca legea va intra in Comisia juridica de la Senat, care va redacta pana saptamana viitoare un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca senatorii sa faca si alte modificari in proiectul legislativ, cu toate ca "in mod normal cererile de reexaminare se refera la punctul specific pentru care s-a facut solicitarea".

Geoana a mai anuntat ca pana pe 27 octombrie se va mai pronunta pe aceasta tema si Comisia de munca din Senat urmand ca pe 2 noiembrie Legea Pensiilor sa intre la votul in plen, dupa care sa mearga la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Presedintele Senatului a precizat ca "reprezentantii majoritatii au sustinut aplicarea ingusta a acestei solicitari si stabilirea unor termene stranse", motiv pentru care PD-L va cere miercuri, in plenul Senatului, o procedura accelerata.

Geoana a tinut sa reaminteasca faptul ca Legea pensiilor face parte din angajamentele asumate de Romania in acordul cu FMI, dar, tinand cont ca ea urmeaza sa intre in vigoare abia de la 1 ianuarie 2011, "este un interval de timp suficient pentru a o reanaliza".

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Legea pensiilor Senat, #modificare legea pensiilor, #reexaminare legea pensiilor , #legea pensiilor
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
Legea pensiilor face parte din angajamentele asumate de Romania in acordul cu FMI, dar, tinand cont ca ea urmeaza sa intre in vigoare abia de la 1 ianuarie 2011, "este un interval de timp suficient pentru a o reanaliza".