Sondaj Ziare.com: Femeile ar trebui sa iasa la pensie la aceeasi varsta ca barbatii?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:30
3508 citiri
Sondaj Ziare.com: Femeile ar trebui sa iasa la pensie la aceeasi varsta ca barbatii?
Foto: topnews.com

Mult dezbatuta lege a pensiilor a aprins spriritele politicienilor, dar si ale romanului de rand. Cea mai discutata problema este legata de varsta de pensionare care creste la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, urmand sa se ajunga la aceasta egalizare pana in 2030.

Dupa ce la discursul din septembrie din Parlament, presedintele Traian Basescu a sustinut egalitatea intre femei si barbati, chiar si in ceea ce priveste varsta de pensionare, seful statului s-a razgandit si a decis sa nu promulge Legea pensiilor tocmai de dragul reprezentantelor sexului frumos din Romania care au o situatie "speciala" si necesita discriminare pozitiva.

"Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse dintre femei si barbati, dar si al egalitatii de tratament, nu pot sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. O femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat, mai are un serviciu si acasa, deci femeile fac o dubla munca in Romania. Chiar legea institutie diferente de tratament intre femei si barbati", a declarat Basescu joia trecuta.

Astfel presedintele da dreptate Opozitiei care a sustinut de la inceput ca, in Romania, familiile sunt majoritar traditionaliste si femeile vin acasa de la serviciu si continua sa munceasca. In plus, ele mai au un job - se ocupa de copii mai mult decat tatii. Asa ca, la 65 de ani, in general se poate spune ca o romanca a muncit mai mult decat sotul sau care a mers doar la serviciu.

Traian Basescu urmeaza sa discute luni cu politicienii, care se vor duce la Cotroceni, tocmai despre varsta de pensionare. Seful statului vrea pensionarea femeilor cu doi ani mai devreme decat barbatii, insa mai multe decizii ale Curtii Europene de Justitie apara egalizarea varstelor.

Subiectul este atat de controversat incat a produs si o premiera politica istorica - premierul Emil Boc l-a contrazis pe presedintele Basescu, spunand ca viata, demografia ne obliga sa scoatem femeile la pensie odata cu barbatii.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu presedintele Basescu si credeti sa femeile trebuie sa iasa mai repede ca barbatii la pensie sau considerati ca atat barbatii, cat si femeile trebuie tinuti la munca pana la aceeasi varsta, in cazul noii legi - 65 de ani?

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#legea pensiilor, #femei varsta pensionare , #legea pensiilor