A scris o carte si si-a pierdut pensia de invaliditate: Scandalul care scoate oamenii in strada, la "razboi total contra nemerniciei statului"

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 11:35
11002 citiri
A scris o carte si si-a pierdut pensia de invaliditate: Scandalul care scoate oamenii in strada, la "razboi total contra nemerniciei statului"
Foto: Facebook / Florescu Laura

O tanara bolnava de scleroza multipla trebuie sa dea inapoi o parte dintre banii incasati ca ajutor de la stat pentru ca a publicat in 2015 o carte de poezii. Decizia Casei de Pensii Suceava a declansat un scandal public, iar Ministerul Muncii a dispus verificari si a cerut un raport pana luni.

Situatia incredibila a fost semnalata pe Facebook de tanara bolnava, Laura Florescu, iar subiectul a devenit viral. Tanara sufera de scleroza multipla, o boala autoimuna nevindecabila, si primea ajutor de handicap, dar si o pensie de boala, care i-a fost suspendata din cauza publicarii cartii.

"In 2014 am inceput sa iau pensia de hadicap, care initial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealalta problema este cu ajutorul de handicap, pe care il iau din 2013. Din 2013 pana in 2016, am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 imi aparusera parezele, eu am pareza pe partea stanga in fata si anul acesta am mai descoperit patru. Deci traiesc cu cinci pareze. Zambesc numai cu jumatate de gura. A scazut gradul de handicap de la II la III dupa cinci ani de grad II. (..)

La mine pe scrisoare scrie ca pot sa merg neajutata mai putin de 500 de metri. Lor li s-a parut ca m-am vindecat si anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe luna. Eu cred ca absolut nimeni nu citeste scorurile de pe acte. Nu exista niciun neurolog in comisie. Sunt doar medici de familie si generalisti acolo, care habar nu au ce inseamna boala neurologica", a declarat Laura Florescu pentru Mediafax.

Decizia autoritatilor a devenit subiect de presa. Laura a fost intervievata de ziare si televiziuni, in timp ce mai multi internauti indignati au decis sa ia atitudine, organizand proteste in Bucuresti si in Brasov, sub sloganul "Razboi total contra nemerniciei statului".

In aceste conditii, Ministerul Muncii, condus de Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca au fost demarate verificari, urmand ca luni sa primeasca raportul final de la Casa de Pensii Suceava.

In plus, ministerul a precizat ca tanara bolnava ar fi putut opta pentru pierderea temporara a capacitatii de munca.

"Din primele date rezulta ca doamna incaseaza prestatie pentru handicap (pe de o parte) si pensie de invalid (pe de alta parte), aceasta din urma ca urmare a pierderii totale a capacitatii de munca. In acest din urma caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie sa obtii venituri, scrie in lege. Legea prevede si pierdere temporara a capacitatii de munca, situatie in care ai voie sa muncesti partial, dar dumneaei nu se incadreaza in aceasta categorie. Doar pentru luna in care a obtinut venituri, asa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate.

Prestatia pentru handicap nu este conditionata de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectata", a mai explicat Ministerul Muncii.

Pe de alta parte, Tudor Pop, deputat USR Bucuresti, a anuntat ca ia in considerare schimbarea cadrului legal in vigoare si ca va sesiza ministerele Muncii si Sanatatii.

"Voi depune o dubla interpelare atat la Ministerul Muncii cat si la Ministerul Sanatatii si voi cere o ancheta care sa analizeze criteriile dupa care un bolnav de SM a fost trecut de la gr.2 la gr. 3 ajutor de handicap. Voi analiza alaturi de colegii mei din Comisiile de Sanatate si Munca oportunitatea modificarii legii, astfel incat si persoanele pensionate pe caz de boala sa poata presta diferite activitati profesionale, permitand astfel un venit cumulat", a scris acesta pe Facebook:

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#pensie boala scleroza carte poezii , #pensie boala
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Așa se-ntâmplă când legile le fac inginerii și le aplică contabilii!
Poza sorincardy
sorincardy
rank 5