ASF da asigurari ca nu umbla la Pilonul II de pensii: E solid, aduce beneficii

Miercuri, 23 August 2017, ora 15:41
4052 citiri
ASF da asigurari ca nu umbla la Pilonul II de pensii: E solid, aduce beneficii
Foto: Arhiva/Ziare.com

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de pensii nu este pus in discutie, dupa ce miercuri dimineata in presa a aparut informatia ca se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.

"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%", arata ASF intr-un comunicat remis Ziare.com.

Institutia spune ca participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, dar si cu ai altor institutii, inclusiv cu entitatile reglementate, pentru evaluari periodice ale modului in care functioneaza pietele supravegheate, si ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie.

ASF nu are dreptul de initiativa legislativa in vederea modificarii actelor normative care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat, mai precizeaza comunicatul.

Amintim ca miercuri dimineata jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani.

"Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei.

Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii", ar fi declarat pentru Profit.ro sursele indicate.

Pilonul II, erodat de declaratii contradictorii

Scandalul cu Pilonul II de Pensii a inceput inca dinainte de instalarea Guvernului Tudose la Palatul Victoria. La audierile din Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pentru validarea sa in functia de ministru de Finante, Ionut Misa declara ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I sau III.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului", afirma la acea vreme Misa.

Dupa doar cateva ore, el a facut un pas inapoi si a spus ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza.

"Imi cer scuze pentru declaratia despre desfiintarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinteaza", a declarat Misa.

Apoi, ministrul a trimis si un comunicat de presa in care a sustinut ca nu are de gand sa desfiinteze Pilonul II de pensii, precizand ca i-a fost scoasa din context declaratia.

Apoi inclusiv presedintele PSD Liviu Dragnea a spus ca o astfel de masura ar fi "o prostie", insa in saptamanile ce au urmat atat de la Finante cat si de la Ministerul Muncii au fost declaratii contradictorii pe acest subiect.

Lia Olguta Vasilescu anunta in iulie ca la nivelul Guvernului se fac verificari la Pilonul II de Pensii, insa preciza ca nu ar trebui sa se sperie nimeni, ca doar vor sa verifice de ce nivelul acestor pensii nu este atat de mare pe cat se asteptau ei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pensii private Pilon2 desfiintat, #pensii private ASF reactie desfiintare Pilon2 , #pensie privata