Cat vom incasa la pensie daca scade contributia la Pilonul II? Iesim prost in oricare dintre variantele Guvernului

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 16:25
7186 citiri
Cat vom incasa la pensie daca scade contributia la Pilonul II? Iesim prost in oricare dintre variantele Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul are in vedere 3 variante pentru Pilonul II de pensii, motivand ca randamentul acestuia este unul scazut, insa calculele facute de specialisti arata contrariul si, mai mult, dovedesc ca rezultatele aplicarii masurii pentru contribuabili sunt foarte proaste.

"Umblam la comisioane, scadem cota sau alege fiecare unde-si duce banii", au fost cele trei variante anuntate de premier zilele trecute.

Calculele facute de specialisti de pe piata financiara la solicitarea Adevarul, si prezentate intr-un tabel pe transe de salarii, arata ca impactul acestei masuri asupra pensiilor va fi unul negativ pentru cetatean, cu toate ca Liviu Dragnea a sustinut ca masura va fi adoptata pentru ca "dorim ca romanii sa beneficieze de o pensie mai mare".

De exemplu, un roman care incaseaza acum salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei) si va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani, va avea o pensie lunara din 2048, timp de inca 20 de ani, de 1.090 de lei.

Asta doar in conditiile in care Guvernul face ce a spus, adica mareste la 6% contributia la cota stabilita la inceputul reformei sistemului de pensii, iar salariile cresc anual cu 3%, randamentul Pilonului II ramanand la 4%.

In acest scenariu, viitorul pensionar va acumula in cei 40 de ani o pensie privata de 261.670 lei.

Daca Guvernul PSD-ALDE ar fi crescut cota la 6% din 2016, asa cum se angajase, viitorul pensionar ar fi acumulat in cei 40 de ani o suma si mai mare, de 267.993 lei.

In schimb, daca Guvernul Tudose pune in aplicare de la anul planul de reducere a contributiei de la 5,1% la 2,5%, aceasta fiind una dintre variante, viitorul pensionar, despre care am vorbit mai sus, aduna in cei 40 de ani numai 134.510 de lei, adica jumatate din cat ar fi putut avea.

Cu atat mai rau este daca respectiva cota va fi micsorata la doar 1%, suma totala acumulata urmand sa fie de doar 80.013 lei. Asta inseamna, spun specialistii citati de Adevarul, ca viitorul pensionar va trebui sa se bazeze pe pensia de stat, la care vor contribui cei care vor munci atunci.

A doua varianta enuntata de premierul Tudose, eliminarea comisioanelor, este "apa de ploaie pentru pensie", spun specialistii, calculele aratand ca impactul asupra sumei acumulate nu va fi unul semnificativ.

Mai mult, in cazul in care se elimina comisionul de 2,5% incasat de administratorii fondurilor, acestia "vor fi nevoiti sa se inchida de bunavoie, pentru ca, altfel, nu isi vor acoperi cheltuielile", a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a explicat zilele trecute ca adevarata miza a atacului guvernamental la adresa Pilonului II de pensii este "mentinerea unui grad inalt de dependenta a oamenilor de redistribuirea de la buget".

"Pe masura ce Pilonul II, alaturi de schemele benevole private (Pilonul III) se dezvolta, ponderea Pilonului I in asigurarea pensiilor scade. Acest aspect este important intr-o societate in care stanga politica se bizuie pe dependenta de redistribuirea de la buget pentru a obtine voturi", a explicat Lucian Croitoru.

Unul dintre motivele invocate de guvernantii PSD-ALDE pentru atacul asupra Pilonului II de pensii a fost acela ca nu are randament bun, insa Dragos Paslaru, fost ministru al Muncii in Guvernul Ciolos ii contrazice, aratand ca potrivit cifrelor oficiale, Pilonul II de pensii din Romania are cel mai bun randament din Europa.

Citeste mai multe despre:

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Pilon II pensii variante , #pensie privata