Alba neagra cu Pilonul II de pensii: De ce se insista pe migrarea catre pensiile de stat si cum s-ar putea face

Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
10309 citiri
Alba neagra cu Pilonul II de pensii: De ce se insista pe migrarea catre pensiile de stat si cum s-ar putea face
Foto: Arhiva Ziare.com

De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.

Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.

Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.

Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II

Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).

"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului", a declarat Misa la acea vreme.

Anuntul sau a avut imediat si urmari: Bursa din Bucuresti a scazut puternic, leul s-a depreciat, iar numerosi romani au anuntat ca ies in strada.

Cateva ore mai tarziu, Ionut Misa a revenit asupra declaratiilor: a cerut scuze si a spus ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza. "Imi cer scuze pentru declaratia despre desfiintarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinteaza", a declarat Misa.

Dar guvernantii nu s-au lasat si au continuat sa bulverseze romanii cu atacurile la Pilonul II de pensii. In luna septembrie iesea la rampa Mihai Tudose, care ne anunta ca Guvernul vrea ca din 2018 romanii sa decida singuri daca vor sau nu ca pensia lor sa fie administrata si de fonduri private. Astfel, Pilonul II de pensii ar deveni optional, spunea premierul de la acea vreme.

Cateva zile mai tarziu, Tudose ii baga in ceata si mai mult pe romani declarand ca, in cazul in care se va ajunge ca Pilonul II de pensii sa devina optional, populatia nu va fi consultata in legatura cu aceasta varianta, dar va avea posibilitatea sa opteze!!??.

Au urmat apoi zvonuri despre scaderea contributiilor la Pilonul II, pe care insa oficialii le-au negat in mod repetat.

Dar, in luna noiembrie 2017, zvonurile au devenit certitudine: Guvernul a anuntat ca procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent, avand in vedere ca procentul se aplica la venitul brut si contributiile treceau integral in sarcina angajatului.

Insa in luna martie 2018 asigurarile date de guvernanti ca modificarea procentului contributiei nu va diminua valoarea nominala a acesteia s-au dovedit a fi o minciuna: multi romani s-au trezit luna trecuta, cand au primit informarile de la fondurile private de pensii, ca a scazut contributia platita de ei in ianuarie 2018, fata de cea din decembrie 2017.

Teodorovici anunta ca statul vrea sa creeze "concurenta in zona de pensii"

Guvernantii continua insa si acum sa ne bulverseze in ceea ce priveste viitorul Pilonului II de pensii. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a dat joi asigurari ca acesta nu se desfiinteaza, dar spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul de pensii private sa devina optional.

El a anuntat ca pana la finalul primului semestru din acest an o sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecanism privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.

Cum anume vrea sa ii stimuleze pe romani sa treaca la Pilonul I de pensii? Ce presupune, mai exact acest mecanism anuntat de Teodorovici? Momentan nu este clar.

Intr-o interventie telefonica la Digi24, joi seara, ministrul de Finante a spus ca va fi un proces "total transparent" in care statul sa dea toate "informatiile, cat a acumulat" un om si "sa oferim randamente poate mai bune decat o face zona privata".

Dar Pilonul I de pensii nu are randament, iar Eugen Teodorovici a refuzat sa dea mai multe explicatii dupa ce a fost intrebat daca se are in vedere transformarea Pilonului I de pensii in fond de investitii.

Poate fi transformat Pilonul I in fond de investitii?

Pentru a incerca sa lamurim situatia si sa vedem daca Pilonul I de pensii, adica cel de stat, poate fi transformat in fond de investitii, am stat de vorba cu consultantul fiscal Gabriel Biris, care ne-a spus ca, daca Guvernul ar lua o astfel de decizie, statul ar ramane fara bani.

El considera ca discutiile pe aceasta tema sunt generate de faptul ca Executivul are o mare problema cu plata pensiilor si are nevoie de banii din Pilonul II.

"Pilonul I are o mare problema: nu are conturi individuale si ce platesti in el se consuma instantaneu. Daca banii pe care i-am plati in Pilonul I nu s-ar mai consuma in plata pensiilor, ci s-ar investi ca sa dea randament, pentru ca randament nu poti sa dai din cheltuiala, doar din investitie, asta ar insemna ca deficitul consolidat va creste cu aproximativ 5% din PIB.

Discutia aceasta este, din cate am inteles, generata de faptul ca ei au nevoie de banii din Pilonul II acum, pentru ca au deficit, si o sa aiba o mare problema cu plata pensiilor in curand, pentru ca nu mai au bani", ne-a declarat Gabriel Biris.

Consultantul fiscal a subliniat ca nu intelege cum s-ar putea crea o concurenta intre Pilonul I si II, tinand cont de faptul ca sunt doua lucruri total diferite.

"Ca sa poti sa compari Pilonul I cu Pilonul II, trebuie sa le asezi pe aceleasi baze, sa poti sa compari mere cu mere, nu mere cu pere. Ar trebui ca Pilonul I sa devina un pilon cu acumulare, care sa ofere randamente eventual prin investitii. Asta inseamna ca trebuie sa renunte la veniturile din Pilonul I pentru cheltuielile curente si sa il transforme astfel incat fiecare asigurat sa aiba cont individual.

Ca sa faca ce a sugerat, si anume sa faca din Pilonul I ceva comparabil cu Pilonul II, adica cu conturi individuale si cu acumulare cu randamente, trebuie reformat din temelii sistemul de administrare, adica sa se treaca la fonduri individuale, Casa de Pensii trebuie sa devina un fel de administrator de investitii si sa gaseasca surse de finantare pentru plata pensiilor. Este pur si simplu imposibil. Nu au cum sa faca asa ceva", ne-a mai declarat Gabriel Biris.

Potrivit acestuia, este posibil ca Guvernul sa complice sistemul de contributii catre Pilonul II, astfel incat romanii sa migreze catre Pilonul I.

"Ei vor banii de la Pilonul II. Probabil ca se gandesc ca pana acum era obligatorie partea de contributie la Pilonul II, probabil ca vor sa o faca optionala cu exercitarea optiunii intr-un mod cat mai greu posibil, sa nu iti mai bati capul si sa aiba mai multi bani in Pilonul I de mancat in fiecare luna", a subliniat Gabriel Biris.

In multe state Pilonul I nu exista

Sistemul de pensii din Romania este alcatuit din trei piloni. Primul este reprezentat de sistemul public de pensii, Pilonul II este reprezentat de pensiile private obligatorii, iar Pilonul III de pensiile private facultative.

Pilonul II de pensii a fost introdus in anul 2008. La inceput contributia a fost de 2% din veniturile brute ale salariatului, iar apoi a crescut progresiv la 5,1% pana la finalul anului trecut, cand Guvernul a decis sa o scada drastic.

Insa, in multe alte state, Pilonul I de pensii nu exista. In cele mai multe este doar o contributie obligatorie, intr-un fond de acumulare, a declarat pentru Ziare.com consultantul fiscal Gabriel Biris.

"Sistemul de pensii este forte diferit, de la stat la stat. In cele mai multe exista contributie obligatorie, dar cu acumulare. Adica platesti si ai un cont, cum este Pilonul II la noi. Pilonul I in multe state nu exista.

Cand s-a facut reforma aceasta a sistemului de pensii, a fost destul de greu de impus la vremea respectiva. A fost un studiu cu Banca Mondiala, la vremea respectiva ideea era ca ponderea contributiei la Pilonul II sa creasca in timp, nu sa scada. Or, ei acum au scazut-o", ne-a spus Gabriel Biris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Pilon I pensii, #pilon II pensii, #nationalizare Pilon II , #pensie privata