Cum au dat autoritatile cu barosul in cap fondurilor de pensii

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 21:34
1928 citiri
Cum au dat autoritatile cu barosul in cap fondurilor de pensii

Constrans de situatia bugetara dificila, guvernul a inghetat pentru acest an la 2% contributia la pensiile private obligatorii (pilonul II), intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului, ceea ce a dat peste cap planurile investitorilor.

In aceste conditii, investitorii pe aceasta piata au fost nevoiti sa isi revizuiasca din mers planurile, iar momentul in care vor obtine profit in urma investitiilor va veni mai tarziu.

In programul initial, pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

"A fost o masura pripita, care sper sa nu continue si in 2010", a apreciat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, care considera ca blocarea nivelului contributiei pentru acest an a fost "pur si simplu o metoda la indemana" pentru a aduce bani la bugetul de stat.

"Impactul de imagine al acestei metode este urias comparativ cu efectele economice. Mesajul pe care il dau afara marile grupuri financiare care au investit aici este unul care distruge viitorul investitiilor directe in Romania", a subliniat Andanut.

2009 a fost oricum un an agitat pentru piata pilonului II, in conditiile in care procesul de concentrare a pietei a continuat. Daca in toamna lui 2007, la startul campaniei de atragere de participanti, 18 companii erau prezente, la finalul lui 2008 mai ramasesera doar 14, iar acum mai exista doar 12 si vor ramane in curand doar noua, trei fuziuni fiind in curs.

De asemenea, pe final de an, primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac, au primit o puternica lovitura din partea supraveghetorului pietei, care a decis ca fondurile cu o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti nu vor mai primi, pe o perioada de doi ani incepand din 1 ianuarie 2010, participanti in urma distribuirii aleatorii.

Se cere revenirea la calendarul initial

Jucatorii din piata insista pentru respectarea calendarului initial, eventual prin majorarea mai mare intr-unul din anii urmatori, si aduc in discutie ideea cresterii contributiei la pilonul II chiar peste nivelul de 6% pe viitor.

"Rerevenirea la calendarul initial de contributii este imperios necesara, insa ar fi de bun augur pentru sistem ca autoritatile romane sa ia in calcul chiar si cresterea procentului de contributie la mai mult de 6% din venituri", a declarat pentru NewsIn Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

Coman sustine ca diminuarea contributiilor din pilonul II, dublata de cresterea acestora la sistemul public, este o falsa rezolvare a problemelor sistemului de pensii. "Pe termen scurt, sigur ca raman mai multi bani in bugetul de pensii, creand iluzia ca s-a gasit o rezolvare pentru deficitul enorm cu care se confrunta", a mai spus Coman.

Deficitul sistemului public der pensii - asa-numitul pilon I - ajuns la echivalentul a 1,5 miliarde de euro in acest an, dupa ce inregistrase excedent in anii anteriori.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an. Noul ministru al Muncii, Mihai Seitan, afirma in 23 decembrie ca "se ridica inghetarea contributiei pentru fondurile de pensii private care au fost in vigoare anul acesta, anul viitor existand aceasta crestere de 0,5% a contributiei catre structura de pensii private".

Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declara recent ca acest decalaj ar putea fi recuperat in 2011 sau 2012, cand nivelul contributiei la sistemul de pensii private obligatorii ar putea creste cu 1%.

Lovite puternic de criza, statele baltice au redus sau anulat contributia pe pilonul II

In regiune, in afara de Romania, si statele baltice, puternic lovite de criza, au luat masuri legate de contributia pe pilonul II. In cazul Lituaniei, contributia la pilonul II a fost redusa la 2% pentru 2009 si 2010, de la 5,5%. Autoritatile de la Vilnius s-au angajat, insa, sa urce nivelul contributiei la 6% in perioada 2012 - 2014, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

In ce priveste Estonia, contributiile programate pentru pilonul II sunt directionate integral catre pilonul public de pensii in 2009 si 2010, urmand sa se situeze la 2% in 2011 si 4% in 2012. Ulterior, exista posibilitatea ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% in 2014 - 2017.

Letonia a redus nivelul contributiei la pilonul II de pensii la 2% in mai 2009, de la nivelul anterior de 8%. Contributiile vor fi majorate la 4% in ianuarie 2010 si la 6% in ianuarie 2011, urmand sa ramana la acest nivel. Anterior acestei scheme, nivelul contributiilor era estimat sa creasca la 10% in 2010.

Pentru statele baltice, ce se confrunta in acest an cu o recesiune severa, prioritatea a fost imbunatatirea echilibrului fiscal prin generarea de resurse suplimentare catre sistemul public de pensii sau prin reducerea cheltuielilor, potrivit Bancii Mondiale.

Aceste masuri ridica numai temporar nivelul veniturilor bugetare si acopera deficitul, "insa contribuabilii vor constata o reducere a sumelor in conturile individuale de pe pilonul II, urmand ca la varsta pensionarii sa incaseze pensii mai mici", se spune in raportul Bancii Mondiale, institutie care a stat la baza lansarii acestor sisteme complementare de pensii.

Piata de pensii private obligatorii atinge 1 miliard de euro in 2010

Arbitrul pensiilor private si cel mai mare jucator de pe pe pilonul II, ING Fond de Pensii, estimeaza ca fondurile de pe pilonul II vor ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010.

"In conditiile cresterii procentului de contributie la (doar) 2,5%, credem ca piata va atinge in 2010 un volum de 4,4 miliarde lei (peste 1 miliard de euro)", estimeaza Cornelia Coman.

In acelasi timp, seful supraveghetorului pietei estima recent ca piata pensiilor private obligatorii ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei cu 0,5 puncte procentuale, fata de circa 527 milioane euro la sfarsitul lui noiembrie.

La inceputul lui 2010, pe pilonul II vor ramane doar noua fonduri de pensii, dupa incheierea fuziunii intre Eureko si KD si a BCR Fond de Pensii cu OTP si Prima Pensie.

La sfarsitul lui noiembrie, piata pensiilor private obligatorii a ajuns la active nete de 2,25 miliarde lei (526,8 milioane euro) si avea 4,53 milioane de participanti de la care se incasau contributii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#contributii pensii private inghetate, #inghetate contributii criza , #pensie privata