Daca suspenda Pilonul II de pensii, Florin Citu (PNL) ii ameninta cu plangerea penala pe Dragnea & Co

Luni, 21 Mai 2018, ora 10:36
4818 citiri
Daca suspenda Pilonul II de pensii, Florin Citu (PNL) ii ameninta cu plangerea penala pe Dragnea & Co
Foto: Facebook/Florin Citu

Senatorul PNL Florin Citu ameninta ca va depune plangere penala impotriva lui Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu, Viorica Dancila, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici, in cazul in care suspenda contributiile catre Pilonul II de pensii.

"In cazul in care vor merge in continuare cu acest proiect, este singura masura pe care putem sa o luam. Voi semna eu primul si apoi voi chema si cetatenii sa semneze", a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste faptul ca, desi Ministerul de Finante, dupa spusele lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit sa elaboreze proiectul privind viitorul Pilonul II de pensii, acesta a fost facut de Guvern, Florin Citu spune ca nu este o noutate. Potrivit acestuia, nu este prima data cand guvenantii paseaza de la unii la altii proiecte importante.

Tododata, senatorul PNL afirma ca este de asteptat sa fie data o ordonanta de urgenta in acest sens, tinand cont de faptul ca suspendarea contributiilor va avea loc incepand cu 1 iulie.

"Asa au facut de fiecare data. Legea Salarizarii unitare nu si-a asumat-o Guvernul si au trimis-o la Parlament, pentru ca nu voiau cativa din Guvern sa si-o asume, dar au facut-o. La fel cu TVA defalcat, la fel cu Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) . Legile acestea mai mari ei nu si le mai asuma prin Guvern, pentru ca unii nu vor sa se expuna si atunci si le asuma partidul.

Aici vad ca deocamdata au pus-o pe Secretariatul Genelar al Guvernului, ceea ce este interesant. Nu prea se poate face asa ceva, dar au facut-o. Dar este clar ca proiectul este in programul de guvernare. Stiam cu totii ca va fi suspendat Pilonul II, dar nu se stia in ce forma. Ei asa fac de fiecare data, nu isi asuma proiectele si apoi ne trezim cu ele in Parlament, sau OUG, nu conteaza cine le face. Daca suspendarea trebuie facuta de la 1 iulie, nu prea mai este timp decat prin ordonanta de urgenta", ne-a explicat Florin Citu.

Presedintele Comisiei Economice din Senat a adaugat ca, daca se decide suspendarea contributiilor catre Pilonul II, administratorii fondurilor de pensii private sunt in pericol, dar si banii pe care noi ii avem la ei. Potrivit acestuia, exista riscul ca firmele care administreaza banii cu care romanii au contribuit la Pilonul II sa se retraga din Romania.

"Daca sunt omorate contributiile catre Pilonul II de pensii, administratorii nu mai au nicio ratiune de a exista in viitor, pentru ca banii de acolo sunt deja investiti pe termen lung. Nu poti sa mai faci randamente din ei. Si este posibil ca multe firme sa se gandeasca sa se retraga din Romania si sa dea banii inapoi.

Si, apoi, oamenii trebuie sa decida: ii investesc singuri sau fac cum vor guvernantii, care vor spune ca mai bine ii baga la Pilonul I. Astea sunt variantele, asa a fost si in Polonia si in Ungaria", a conchis Florin Citu.

Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II

Amintim ca, potrivit unui proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 si publicat duminica seara, Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS urmeaza sa fie incasate integral la buget.

Iata Programul legislativ al Guvernului. Proiectul privind suspendarea contributiilor la Pilonul II se afla la pagina 45

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la scurt timp ca initiativa nu apartine Guvernului si nu va fi transpusa intr-o ordonanta de urgenta.

Profesionistii din banci, asigurari si pensii, investitorii si oamenii de afaceri cer Guvernului sa pastreze neschimbat Pilonul II

Mai multe asociatii profesionale din domeniul financiar-bancar, al pensiilor si al asigurarilor, dar si Camera de Comert Americana, Bursa de Valori Bucuresti si Consiliul Investitorilor Straini au reactionat imediat si au cerut Guvernului sa mentina neschimbat modul de functionare a Pilonului II de pensii, ca reactie la informatia conform careia Executivul vrea sa suspende contributiile in a doua jumatate a acestui an.

"Noi, organizatiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul Romaniei pentru a mentine neschimbata legislatia si principiile de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II) . In sprijinul acestei solicitari aducem concluziile studiilor internationale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II in Romania, precum si analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem.

Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", se arata intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Florin Citu plangere penala pensii , #pensie privata