NN Pensii, despre amenda primita de la ASF: Am aflat din presa masurile decise, asteptam anuntul oficial

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 20:11
8780 citiri
NN Pensii, despre amenda primita de la ASF: Am aflat din presa masurile decise, asteptam anuntul oficial
Foto: NN pensii.ro

NN Pensii precizeaza ca a aflat din presa despre masurile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in legatura cu mesajul de informare transmis clientilor si ca asteapta decizia oficiala a ASF, care nu afecteaza situatia fondului de pensii administrat de NN.

Compania reitereaza ca intentiile sale au fost exclusiv de informare in legatura cu sistemul depensii administrat privat.

"Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail.

Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii", anunta compania intr-un comunicat transmis dupa ce ASF a decis sanctionarea sa cu 750.000 de lei.

NN Pensii reitereaza ca intentiile sale "au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat si la interesul participantilor de a se informa constant despre situatia fondurilor economisite pentru pensie" si isi exprima aprecierea fata de faptul ca "Guvernul si Ministerul de Finante au avut o pozitie recenta foarte ferma pentru sustinerea si stabilitatea Pilonului II".

Compania mentioneaza ca masurile anuntate "nu afecteaza in niciun fel situatia fondului de pensii administrat de NN si economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanti la acesta".

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare.

Totodata, a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private, a declarat, joi, vicepresedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Istoria unui scandal

Cel care a tras primul semnalul de alarma cu privire la efectele negative ale unei posibile nationalizari ale pilonul II de pensii a fost pe 31 martie Radu Craciun, seful BCR Pensii, care a scris pe blog ca "nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe" si le cerea "decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga".

Catalin Predoiu (PNL) a preluat articolul pe contul sau de Facebook.

In acest context, fondul de pensii olandez NN, care este cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastra, si-a avertizat clientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.

Intr-o informare adresata clientilor NN Pensii - parte a grupului ING - se arata ca: "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private".

"Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari.

De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.

Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani", se mai arata in scrisoarea trimisa de companie clientilor sai, care a aparut in presa si a dus la inflamarea opiniei publice.

Ministrul de Finante a dezmintit categoric, miercuri, ca s-ar avea in vedere nationalizarea Pilonului II de pensii pentru a se aduce bani la buget si a sustinut ca "cei care aduc aceste discutii si sadesc neincredere ar trebui sa plateasca".

La randul sau, Liviu Dragnea a dat vina pentru declansarea scandalului Pilonului II de pensii pe compania de asigurari si pensii private NN, cerand Guvernului sa reclame acest lucru la Ambasada Olandei si la omologii din tara lalelelor.

Ulterior, premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat joi pe Catalin Predoiu ca s-ar afla la originea scandalului nationalizarii Pilonului II de pensii. "Va rog sa va ganditi la originea acestui scandal pornit din dorinta unui competitor politic intern. Dl Predoiu a adus acest subiect in atentie", a spus Grindeanu.

Premierul a mai spus ca totul a fost "un zvon si o prostie aruncata pe piata" de catre "un om politic care se ocupa de lucruri de care n-ar trebui sa se ocupe".

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#NN pensii private, #amenda ASF NN pensii , #pensie privata