Pensii private - cine pierde si cine castiga?

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 22:40
2721 citiri
Pensii private - cine pierde si cine castiga?

Randamentele obtinute de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns pana la 44% in primii doi ani de activitate, insa in prezent sunt amenintate de taierea drastica a contributiilor.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut randamente intre 25% si aproape 44% in primii doi ani de investire a contributiilor, relateaza Capital. Cel mai mic castig pentru participanti a fost raportat de administratorul BRD, iar cel mai mare, de catre ING.

Fondul ING este cel mai mare de pe piata, avand peste 1,6 milioane de participanti, in timp ce fondul administrat de BRD se afla pe ultimul loc in acest clasament, avand mai putin de 130.000 de clienti.

Numarul participantilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II era, la sfarsitul lunii mai, de peste cinci milioane, iar activele nete ale fondurilor depaseau 3,23 miliarde de lei.

Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii, pe care romanii le pot redirectiona dinspre sistemul public de pensii, sunt amenintate de reducerea drastica de la 2,5% la 0,5%, odata cu reducerea cheltuielilor publice.

ING si Allianz, cei mai mari jucatori

In 2009, fondurile de pensii de pe Pilonul II au raportat castiguri in valoare de 260 de milioane de lei (61 milioane de euro) pentru contributiile participantilor, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cele mai mari doua fonduri, cele administrate de ING si Allianz-Tiriac, au raportat 66% din totalul castigurilor reusite anul trecut. Daca pentru fondurile gestionate au obtinut profit, in bilantul propriu, majoritatea administratorilor au raportat pierderi.

Din cei 12 administratori care activau anul trecut pe Pilonul II, trei au raportat profituri nete cumulate in valoare de 12,6 milioane de lei, iar ceilalti noua au raportat pierderi totale de 42 milioane de lei.

Anul trecut au inregistrat profit Prima Pensie, Aviva si Generali, cel mai mare, de 12,2 milioane de lei, fiind raportat de Prima Pensie, societate care a vandut fondul adminsitrat catre BCR Pensii, iesind astfel de pe piata.

Profitul raportat de Generali Pensii a fost de 0,1 milioane de lei, iar oficialii companiei au explicat ca acesta a provenit din rezultatele activitatii de investire a capitalurilor proprii, si nu din activitatea de baza a societatii - administrare de pensii private. Aviva Pensii a raportat un profit mai mare, de 0,3 milioane de lei.

Chiar daca unii administratori au iesit pe plus in 2009, sunt inca departe de momentul in care isi vor amortiza investitiile pe care le-au facut pentru a intra pe Pilonul II - circa 0,5 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pensii private, #reducere contributie pensii private, #pensii Pilonul II , #pensie privata