Ziare.com

Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

de Teodora Bodeanu
Joi, 13 Iunie 2013, ora 06:59

   

Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa
Pensia privata facultativa ar trebui sa faca parte din planificarea financiara a oricarei persoane trecute de 30 - 35 de ani, in conditiile in care pensia oferita de stat este, de cele mai multe ori, destul de mica.

In comparatie cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), pentru pensia privata facultativa (Pilonul III) nu exista limitari in functie de varsta. Astfel, pentru a primii banii din pensia privata, trebuie sa dati bani pentru cel putin 90 de contributii lunare, chiar daca nu sunt consecutive si sa aveti peste 60 de ani.

De asemenea, puteti opta sa depuneti pana la 15 la suta din veniturile brute lunare in fondul pensiei private facultative.

In plus, si angajatorii au posibilitatea sa ofere angajatilor pachete de pensii private facultative, pentru care beneficiaza de deduceri fiscale de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat si 400 euro/an pentru angajator.

Ca si in cazul pensiilor private obligatorii, contribuabilii pot alege dintr-o multitudine de fonduri de pensii, cu grad de risc si rentabilitate variata. Astfel, gradul de risc poate fi conservator (investitiile cele mai sigure) echilibrat sau dinamic (investitiile cele mai riscante, dar si cu posibilitatea castigului mai mare).

ING pune la dispozitie doua fonduri de pensii facultative, ING Activ si ING Optim. In primul caz, profilul de risc al fondului este dinamic. In al doilea, riscul este echilibrat, iar fondul garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma contributiilor nete, minus comisionul de administrare, chiar daca, in momentul cand clientul doreste sa acceseze pensia, valoarea contului este mai scazuta decat suma contributiilor nete efectuate pana in acel moment.

Contributia lunara la cele doua tipuri de pensii facultative trebuie sa fie de minimum 45 de lei pe luna.

La Allianz Tiriac, exista un fond de pensii pentru cei cu apetit mai mare pentru risc, AZT Vivace, si unul pentru cei cu apetit scazut sau mediu, AZT Moderato. In ambele cazuri, contributia minima este 50 de lei/luna.

Pentru BRD Medio trebuie sa contribuiti tot cu minimum 50 de lei pe luna. Fondul are risc mediu, urmand a primi cel putin valoarea contributiilor nete.

Fondul de pensii facultative de la BCR nu necesita contributii decat de 35 de lei pe luna. Comisionul de administrare este de 4 la suta din contributiile platite lunar, fiind aplicat inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond si de investirea acestora.

De asemenea, exista un comision de 2% pe an din contributia cumulata a tuturor participantilor la fondul, rezultata dupa investire. Daca doriti sa va transferati pensia la alt fond, exista o penalitate de 5 procente. In plus, exista si comisioane de depozitare, de tranzactionare, comisioane bancare si o taxa de auditare.

La Generali trebuie sa contribuiti minimum 25 de lei/luna pentru fondul de pensii facultative Stabil, banii fiind investiti in titluri de stat, in proportie de minimum 30 la suta, in obligatiuni corporatiste si in actiuni tranzactionate pe pietele reglementate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9586 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pensiile facultative sunt praf in ochi

Cel putin la ING e asa. Daca e sa faci un calcul dupa estimarile lor, ai un castig foarte, foarte mic. Ai un castig mediu (dobanda-comisioane) de sub 2% pe an (inflatia actuala e la 5,32%). Daca vrei de ex. sa-ti scoti banii din fond, numai dupa aprox 10 ani esti pe zero. Adica, acel comision perceput se anuleaza cu dobanzile primite. Deci, nici vorba de castig. Asta fara sa se mai ia in calcul inflatia. Atunci esti chiar pe pierdere. Oricum, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Faceti si voi calculele.

 

Al treilea pilier al pensiei este cit se poate de banal in Occident.

Pentru a incuraja aceasta masura de prevedere sociala voluntara, statul exonereaza de impozit o anumita parte din suma, un mintant fix. In Elvetia se exonereaza aproximativ CHF 6^400.-/an pentru privat, si circa CHF 15'000.-/an pentru patronat.
Dar se poate depune fara nici o limita, iar capitalul este garantat de stat si beneficiaza de o dobinda mai buna fiidnca este facut pe termen lung si nu poate fi retras fara preaviz sau la virsta legala de pensie (aici 65 ani, mai tirziu va fi probabil 70-72 ani...).

 

aceste fonduri sunt instabile fiind gestionate de societati

private posibil falimentare , nu asigura o garantie de stat ...societatea este mereu in schimbare si are cicluri economice cu virf de profit si prabusiri financiare asa ca intotdeauna tot statul este cel care asigura depasirea crizelor economice ...cine cum si cind ma poate despagubi daca am un fond de 100 mii euro la x fond de pensii cind din start se stipuleaza ca este cu risc...???

 

Banditismul romanesc nu are limite !!

Daca cineva crede ca va vedea un ban din pensiile private se inseala amarnic.
Iar justitia e prea ocupata cu rafuielile politice pentru a-si face meseria....

pierderea urmei...

In 10 ani, societatea de asigurari de renume la care sunt parte cu un casco auto s-a rebranduit, fuzionat, fisionat, schimbat actionarul majoritar strain, inclusiv 3 denumiri, ... asa ca mie frica si de astia sa nu am cumva nevoi si sa-mi spuna ca ati semnat cu alta firma contractul, iar noi suntem altii, fara obligatii...
Sa cotizezi 25-30 de ani la o pensie privata si sa te astepti ca vei face croaziere pe Mediterana la varsta de pensionare e o utopie!

daca nu ai habar nu te baga

multe comentarii neavenite pe aceasta tema . nu aveti habar de ce vorbiti . dincolo de garantia contractuala exista legiferat inca din 2011 un fond de garantare al sistemelor de pensii private (exact ca la depozitele bancare) .in plus ai si beneficiul scutirii de impozit pe salariu a sumei economisite. iar cei care asteapta pensii de la stat peste 30 de ani si nu incearca nici un sistem de economisire , vor avea o surpriza mare si neplacuta. sistemul pensiilor de stat e mai aproape de colaps si imposibilitate de plata decat sistemele de pensii private . guvernele s-au cam ferit sa comenteze pe aceasta tema . a fost mai curajoasa doamna Campeanu care a si participat recent la o emisiune TV legata de sistemele de pensii private . in concluzie daca ati planificat cumva sa traiti mult , asigurati-va ca veti avea cu ce sa platiti incalzirea si mancarea peste 30-40 de ani .

Asa cum este conceputa legea, a investi bani, in contul ...

...unei viitoare pensii private, este echivalent cu A PIERDE BANI!
Sume imense vor fi "mancate" de administratorii fondurilor, care au dreptul sa-si fixeze un numar nelimitat de comisioane, care vor manca atat eventualele acumulari, cat si o parte din suma cu care s-a contribuit! Momentul adevarului va sosi peste 30 de ani si, atunci, "prinde orbul, scoate-i ochii", nici unul dintre actualii "administratori" nu vor mai putea fi trasi la raspundere! Totzi vor fi, fie in cine stie ce paradis tropical, fie in lumea dreptzilor! Deci, fraierii sunt asteptatzi cu nerabdare sa de banii la "papare"!!
Data fiind durata indelungata, va fi o escrocherie mai mare decat toate cele produse pana in prezent!

 
 

teapa previzibila

daca nu era criza asta groaznica care nu se va termina nici in 20 de ani atunci poate ca aceste pensii private aveau ceva sanse sa functioneze si la noi sau in europa de est in general,adica sa functioneze cat de cat ca in occident ,dar in conditiile actuale aceste societati speculative nu au nici o sansa sa livreze dupa 15 20 de ani de cotizatie o pensie constanta pana la moarte ,sa fim seriosi ,practic in cel mai bun caz o sa obtii banii investiti cu mici pierderi cum era faza si in ungaria parca,tot asa puteai sa depui banii aia si la banca si acolo aveai sanse mai mari sa obtii ceva dobanda,aceste societati sunt speculative sa fie inteles acest aspect si depind mult de piata de capital ,in conditiile actuale in care piata de capital este in moarte clinica adica are o volatilitate enorma,fluctuatii uriase si fara noima ,plus avem criza datoriilor suverane care afecteaza si piata obligatiunilor de stat etc etc ,deci ideea e ca mai bine tii banii aia intr o banca sigura dintr o tara sigura si asa poti avea certitudinea ca economisesti ceva ,fondurile astia de pensii private cu siguranta nu o sa deie la nimeni nici o pensie peste 15 ani ,sa nu intra unele dintre ei chiar in faliment

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor