Tudose spune ca statul administreaza mai bine ca privatul. Cifrele il contrazic. Administratorii fondurilor cer o intalnire cu premierul

Vineri, 25 August 2017, ora 19:17
6919 citiri
Tudose spune ca statul administreaza mai bine ca privatul. Cifrele il contrazic. Administratorii fondurilor cer o intalnire cu premierul
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Mihai Tudose a anuntat ca vor fi facute modificari la Pilonul II de pensii, deoarece "statul administreaza mai bine decat privatul". Cifrele il contrazic.

Analistul economic Ionel Danca demonstreaza ca "fondul public de pensii nu are randament" si "e un mecanism de plata pe masura contributiilor/incasarilor", aratand ca la privat exista un randament semnificativ, iar la stat un deficit.

"Si cand acestea (fondurile pentru pensii - n.red.) nu ajung, se transfera bani de la bugetul de stat, tot din banii contribuabililor (din TVA, accize, impozit pe venit/profit etc.). In 2017, deficitul estimat al fondului public de pensii adminstrat de stat este de 28 miliarde de lei si depaseste tinta de deficit bugetar de 3%.

Pe de alta parte, Pilonul II de pensii, administrat privat, a primit contributii de 5,1% din salariul brut al angajatilor (cu varsta pana in 35 de ani in 2008) de aproape 30 miliarde de lei pana in prezent si a majorat acest fond cu 7 miliarde de lei.

Asta se numeste randament de aproape 9% la privat, la stat e deficit de 3,5% din PIB", explica analistul cat de bine a administrat statul banii de pensii ai romanilor.

Si deputatul PNL Mara Calista a reactionat la declaratia premierului precizand ca "Guvernul Tudose oficializeaza asaltul asupra Pilonului II de pensii printr-o argumentatie absurda, care incalca flagrant principiile economice".

"Declaratiile premierului Mihai Tudose, prin care anunta restrangerea cotei alocate Pilonului II de pensii, pot avea doar doua explicatii logice: fie premierul habar nu are cum functioneaza actualul sistem de plata al pensiilor, fie incearca o manipulare grosolana care sa ascunda intentiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generatiei tinere.

Romanii trebuie sa inteleaga faptul ca Pilonul I de pensii nu poate produce randament si nici nu a fost gandit pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care functioneaza pe principiul acumularii de sume spre a fi multiplicate de administratorii privati. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionarii beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare", sustine Mara Calista.

Administratorii de pensii vor sa-l vada pe Tudose

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) i-au cerut premierului sa faca o analiza si arata ca vor fi afectati cei 7 milioane de participanti la Pilonul II de pensii.

APAPR a solicitat si o intrevedere cu Mihai Tudose pentru a discuta rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului privind cele doua piloane.

"APAPR a luat act de declaratiile facute astazi cu privire la Pilonul I si Pilonul II de pensii.

In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public primului ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", se arata intr-un comunicat al Asociatiei citat de Agerpres.

Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca o decizie in privinta pilonului II de pensii nu este luata si sub nicio forma nu este vorba despre desfiintarea acestuia, o decizie viitoare fiind una in interesul romanilor.

"Sub nicio forma nu exista desfiintarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politica si decizia Guvernului Romaniei va fi o decizie in ceea ce priveste cum este mai bine pentru cetatenii Romaniei", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.

Potrivit acestuia, exista variante de lucru, iar raspunsuri exacte se afla la reprezentantii ASF.

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a transmis un comunicat in care reitera ca Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar daca vor fi constatate disfunctionalitati ale sistemului, vor exista interventii rapide pentru corectarea acestora.

Citeste mai multe despre scandalul pensiilor private:

Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%,...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#bani pilon I pilon II, #Tudose anunt Pilon II pensii, #pilon II pensii, #pensii private , #pensie privata