Ziare.com

MApN: FMI nu a spus ca pensiile pentru militari nu vor depasi 350 de lei

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 19:06

   

MApN: FMI nu a spus ca pensiile pentru militari nu vor depasi 350 de lei
Conditia ca pensiile speciale ale militarilor sa nu depaseasca 350 de lei nu a fost discutata in cadrul intalnirii cu oficialii FMI si CE, care au precizat, in schimb, ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare calculate gresit, potrivit reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale.

"La discutiile cu reprezentantii FMI si ai CE, la care a participat si ministrul apararii nationale, Corneliu Dobritoiu, nu a fost niciodata luata in discutie conditia ca pensiile militare sa nu depaseasca 350 de lei. Mai mult, oficialii celor doua organisme internationale au precizat ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare care au fost calculate gresit", se arata intr-un comunicat MApN, remis joi Ziare.com.

De asemenea, reprezentantii Ministerului precizeaza ca, desi revenirea pensiilor diminuate la cuantumul pensiile din decembrie 2010 este un act reparatoriu, astfel de masuri nu pot fi luate decat dupa luarea in calcul a tuturor posibilelor implicatii si, mai ales, fara sa afecteze in vreun fel angajamentele luate de tara in domeniul fiscal-bugetar.

"Pensiile militare au fost recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale OUG nr. 1/2011, acte normative care, de altfel, au bulversat sistemul pensiilor militare, au creat mari nedreptati si in loc sa aduca economii la buget au crescut cheltuielile cu aproximativ 30 la suta", a apreciat ministrul Dobritoiu.

Ce a cerut Guvernul FMI

Guvernul a cerut FMI, cu ocazia vizitei delegatiei comune a creditorilor externi ai Romaniei, sa revina la pensiile vechi pentru militarii care au inregistrat scaderi de venituri in urma recalcularii aplicate incepand din 2010, dar nu si la pensiile care au crescut in urma recalcularii, adica peste 90% dintre acestea, propunere respinsa de expertii internationali.

"Dupa aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost insa si cazuri in care unele pensii au scazut, prin aplicarea aceluiasi sistem. FMI a spus ca revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar insemna si scaderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalcularii, si care sunt mai multi.

Recalcularea s-a facut pe baza unor criterii stabilite prin lege si este greu de reversat doar pentru unii, chiar daca se inteleg ratiunile electorale", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.

"Ministrul apararii nationale considera ca pensionarii militari care si-au slujit tara cu onestitate, cu credinta si cu onoare si, independent de vointa lor, s-au vazut pusi peste noapte in situatia reducerii veniturilor ce li se cuveneau pe drept, nu trebuie sa fie manipulati sau sa devina victime ale dezinformarii", se mai arata in comunicatul MApN.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Eu am inteles de la Videanu

ca, dupa aceasta asa-zisa "scadere" de pensii, bugetul total pentru pensiile militarilor si politistilor a crescut cu cateva zeci de milioane de euro pe an, pentru ca tuturor dinozaurilor de pe ca vremea lui ceausescu le-au crescut de fapt pensiile, nu le-au scazut. Nu ar fi deci mult mai economicos sa se "repare nedreptatea" revenindu-se la legislatia anterioara? Le-o fi explicat Ponta acest aspect expertilor FMI, sau l-a trecut sub tacere din dragoste pentru socialism?

 
 

 

Am inteles

Că este vorba despre pensii suplimentare acordate
unora si altora...Nu de pensii de 350 de lei,pure!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor