Serviciile de informatii, MApN si MAI vor lege speciala pentru pensiile din sistem

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 15:26
3836 citiri
Serviciile de informatii, MApN si MAI vor lege speciala pentru pensiile din sistem
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de munca, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat joi ca reprezentantii MApN, MAI si ai serviciilor de informatii propun ca pensiile din aceste sisteme sa fie calculate printr-o lege speciala, sau in baza unui capitol separat din viitoarea lege a pensiilor.

Reprezentantii din sistemul de ordine publica si siguranta nationala au prezentat, intr-o intalnire informala cu membrii Comisiei de munca a Camerei, propriile propuneri de calculare a pensiilor, exprimandu-se impotriva aplicarii retroactive a viitoarei Legi unice si anuntand concluziile simularilor pe baza proiectului Guvernului, potrivit carora pensiile s-ar reduce intre 19% si 69%, a precizat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

"S-a prezentat (n.r. in fata Comisiei) un document comun al acestor structuri, elaborat in urma unor analize facute asupra proiectului de lege al pensiilor timp de trei luni, cu o serie de propuneri si solutii, pornind de la varianta unei legi speciale, a unui capitol special sau a unor amendamente la proiectul de lege prezentat de Guvern. Au prezentat cazuri si situatii concrete, comparatii cu sisteme similare din tari UE si punctele de vedere ale acestor institutii", a aratat liberalul.

El a precizat ca rezultatul simularillor prezentate de serviciile de informatii si cele doua ministere coincid cu cele ale ministrului Apararii, Gabriel Oprea "Pe simularile care se fac pe actualul model, se reduc pensiile cu valorile care s-au prezentat ieri, intre 19% si 69%, inclusiv pensii de 12 milioane lei vechi se reduc la 8 milioane. Stiu declaratiile ministrului Seitan (n.r. ca pensiile speciale nu vor scadea cu 70%), dar astazi, fisele prezentate de colegii din structuri au reconfirmat cifrele prevazute in raspunsul ministrului Apararii. Probabil ca va trebui ca si Ministerul Muncii sa analizeze foarte atent modul de calcul", a spus deputatul.

Potrivit acestuia, din totalul pensionarilor din sistemul de ordine publica si siguranta nationala, "peste 70% au pensia sub 2000 lei". "O anumita legenda ca pensiile sunt de un anumit nivel e bine sa fie demontata", a sustinut Dobre. El a apreciat ca principala problema nu este modul de calcul al pensiilor, ci recalcularea si "pierderea unui drept la valoarea la care l-ai avut". "Sistemul de calcul, in principiu, probabil va fi acelasi pentru toata lumea. Problema este ca el se aplica de la un moment dat. Sunt oameni care au o pensie de 12 milioane, conform simularilor, nu e normal sa se intoarca la 8 milioane", a adaugat liberalul, subliniind ca din punct de vedere juridic, legea nu poate fi aplicata retroactiv.

Legea unitara a pensiilor, un proiect contestat

Proiectul Legii unice a pensiilor, elaborat de Guvern, se afla in prezent in dezbaterea Comisiilor de specialitate ale Senatului. Deputatul PNL a estimat ca actul normativ va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional, pana la sfarsitul lunii aprilie.

Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda intre 19 si 69% din pensiile actuale, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, se arata intr-un document al Ministerului Apararii, obtinut de NewsIn.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii. In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi", se arata in documentul MApN, obtinut de NewsIn.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat miercuri ca pensiile din armata mai mici de 3.000 lei nu vor scadea, in timp ce restul pensiilor, care depasesc acest nivel, s-ar putea diminua, dar nu cu 69-70%, asa cum reiese dintr-un document al Ministerului Apararii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pensii militare, #lege unitara pensii, #recalculare pensii , #pensii militare