Ziare.com

Umilinta de la capatul tunelului (Opinii)

de
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 08:33

   

Umilinta de la capatul tunelului (Opinii)
Singura mea legatura cu haina militara s-a consumat in cele noua luni in care am servit patria, cum se spune, dupa admiterea la facultate - pe vremea aceea serviciul militar era obligatoriu.

A fost, ca pentru cei mai multi dintre colegii mei, doar un deloc placut intermezzo intre liceu si facultate, in urma caruia m-am ales cu o dizenterie, cateva kilograme in plus si prostul obicei de-a fuma. Dupa inca doua saptamani, la absolvirea universitatii, am devenit sublocotenent de infanterie in rezerva si asa am ramas pana-n ziua de astazi.

Am subliniat cele de mai sus pentru a nu fi banuit de simpatii speciale fata de casta militara, indiferent de culoarea uniformei acesteia. Insa, ca roman si cetatean, intotdeauna am considerat ca uniforma, imnul si drapelul sunt simboluri sacre ale unei natiuni.

Am cunoscut si personaje gen Svejk sau Mos Teaca, am cunoscut si oameni pentru care armata a insemnat si inseamna centrul universului personal, de o exceptionala alonja intelectuala si umana, demni de tot respectul.

Chestiunea pensiilor militarilor - si nu doar - nu este deloc simpla si nu trebuie politizata, ci abordata pragmatic. De-a lungul ultimelor doua decenii, mai multe categorii de munca - printre care si militarii - au beneficiat de legi speciale in ceea ce priveste pensionarea (varsta, cuantum, mod de calcul al acesteia etc).

Politicienii, indiferent de culoarea lor doctrinara, au fost tentati sa aprobe cu larghete asemenea legi, aflati intr-o perpetua bulimie electorala, ca toti politicienii din lume.

Citeste mai mult despre Umilinta de la capatul tunelului pe Business24.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Legea actuala "unitara" trebuie corectata.

In armata plata muncii se face dupa doua criterii:
1.gradul obtinut si 2.functia primita. Consider ca aceste doua criterii sa fie aplicate si in cazul pensionarii.Am gradul de capitan si am primit o pensie pe linie militara-ATENTIE-0,90 LEI/LUNA. In aceasta situatie este vorba de o pensie "SUPER NESIMTITA". Desigur dosarul meu de pensie a fost calculat nu dupa legea generalului Oprea-impusa prin santaj politic,ci dupa Legea nr.19/2000,ce a luat in calcul cei 39 de ani si 8 luni de munca,din care 20 de ani in functia de director tehnic a unui santier naval de 1600 salariati..Este adevarat ca nu am fost militar de cariera,dar in timp de razboi aveam obligatii egale cu a ofiterilor activi. In prezent am am o pensie totala de 1685 lei/luna,unde este inclusa si pensia militara de 0,90 lei/luna. Indiferent de comentarii,eu personal sunt total nemultumit de acttuala legislatie si ea trebuie corectata si sa aiba caracer UNITAR. De ce pentru unii legea este MUMA,iar pentru altii CIUMA ?

 

UN PORTOCALIU CARE DEZBINA

Cum poate fi nesimtit copilul care la 14 ani intra pe portile liceului militar si la varsta cand altii erau alintati de părintii grijulii, elevul de liceu militar invăta sensul dur al cuvintelor "ORDONAŢI, AM INŢELES". Cum poate fi nesimtit adolescetul care strangand patul pistolului mitralieră in mană si scuipandu-si plămanii in masca contra gazelor invăta, pas cu pas, cum să-si apere tara. Cum poate fi nesimtit bărbatul care toată viata a pus mai presus decat interesele personale interesele Armatei si ale Ţării si in momentele de cumpănă si-a respectat jurămantul depus. Cum poate fi nesimtit cand după o viată inchinată Armatei Romaniei SOLDATUL trece in rezervă asteptand ca in orice moment să fie chemat pentru a-si arăta atasamentul fată de Drapel. Ei bine, in opinia domnului prim ministru, acest OM care si-a dedicat viata apărării tării POATE FI NESIMŢIT! Si asta deoarece lună de lună isi primeste smerit dreptul de pensie castigat cu pretul intregii lui vieti inchinată in slujba apărării integritătii teritoriului peste care, domnul Boc, a fost numit prim ministru. Cine i-a dat acest drept la pensie? Poporul roman. Si atunci de ce SOLDATUL ROMÂN trebuie să fie nesimtit?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor