Ziare.com

Inflatia a injumatatit cresterea pensiilor. Un milion de romani primesc pensia minima garantata

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 08:13

   

Inflatia a injumatatit cresterea pensiilor. Un milion de romani primesc pensia minima garantata
In trimestrul III 2018, pensia medie lunara a fost de 1.222 lei, cu 100 de lei mai mult (8,9%) fata de trimestrul precedent, iar puterea ei de cumparare s-a majorat cu 8,7%. Daca se face raportarea fata de acelasi trimestru din anul precedent, avem un avans nominal de 10,5%, redus cam la jumatate in termeni reali (+5,3%), urmare a faptului ca inflatia medie anuala pe T3 2018 a fost de 4,88%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numarul de persoane aflate in plata a scazut per total cu circa 23.000 de pensionari.

Evolutiile au fost, insa, mult diferite pe categorii, cu o crestere de 19.000 la persoanele care au atins limita de varsta si de 9.000 de persoane in cazul celor care au beneficiat de pensie anticipata partiala.

Numarul persoanelor pensionate anticipat pe parcursul ultimelor patru trimestre s-a diminuat usor, de la 22.000 la 20.000 de persoane. Scaderi semnificative au inregistrat beneficiarii de pensii in calitate de urmas (-9.000 de persoane) dar, mai ales, cei incadrati in diverse grade de invaliditate (-40.000 de persoane).

Diferente notabile fata de media cresterilor de pensii s-au inregistrat in cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat in conditii mai favorabile decat cele stabilite anterior (ele au beneficiat de o crestere medie de circa 26% nominal si peste 20% in termeni reali) si in cazul persoanelor invalide, la care a avut loc o crestere nesemnificativa a puterii de cumparare (+0,1%).

Reamintim ca, de la 1 iulie, pensia minima a crescut la 640 de lei (+23%, mai mult decat dublu fata de punctul de pensie), potrivit OUG 82/2017. Valoarea minima anterioara fusese de 520 de lei si a fost aplicabila din martie 2017, cand pensionarii au beneficiat de o majorare a acesteia de la 400 de lei, prin OUG nr. 2/2016 (majorare cumulata de 60% in doi ani).

Dupa cum anticipam, numarul persoanelor de persoane beneficiare de ajutor social pentru completarea pensiei stabilite pe baza contributiva a depasit un milion si a nivelat puternic veniturile in partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.

S-a ajuns in situatia in care mai mult de un pensionar din cinci are suma primita subventionata de stat, peste cea rezultata pe baza de contributivitate.

Citeste mai departe analiza Inflatia anuala a injumatatit cresterea pensiilor in termeni reali in T3. Numarul beneficiarilor pensiei sociale minime garantate a trecut de 1 milion pe Curs de Guvernare


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8836 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce credeati

Ca va unplu astia de bani,stai sa vezi daca nu mai sunt bani,atunci incepe tragedia,esti bun cand ai de dat....cand ai de luat,e mai greu.....inflatia lucreaza,marii lumii,au grija sa nu traim omeneste....Deja sunt produse in Romania,care au pretul de afara,dar nu naceeasi calitate.Ce e mai trist ca situatia este in toata lumea la fel,ce castigi pe afara la mancare,pierzi la chirie.La noi suntem oarecum avantajati,ca avem case,dar cheltuielile cojnitzei depasesc mult posibilitatile oamenilor...dar curios magazinile alimentare sunt luate cu asalt,care nu este cazu prin afara tarii....

 

Zici ca "inflatia lucreaza, marii lumii au grija...

...sa nu traim omeneste"?
Mai fa un pas si spune "multinationalele, UE, Angela Merkel" si poti canta in cor cu Zdragnea!
Sau poate l-ai bagat si pe Zdragnea intre "mai marii lumii"!?! :-))Platforma pentru solutionarea online a litigiilor