NN vinovat, ministrul Finantelor - nu. ASF a decis ca declaratiile lui Misa privind desfiintarea Pilonului II nu au manipulat piata

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 21:23
3720 citiri
NN vinovat, ministrul Finantelor - nu. ASF a decis ca declaratiile lui Misa privind desfiintarea Pilonului II nu au manipulat piata

Piata bursiera nu a fost manipulata in urma declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, referitoare la desfiintarea Pilonului II de pensii, releva analiza realizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a finalizat analiza de specialitate referitoare la existenta unor posibile indicii privind incidenta dispozitiilor legale in materia abuzului pe piata, initiata in contextul evolutiei pietei bursiere din data de 29.06.2017.

Sub acest aspect, analiza a relevat faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de cadrul legal pentru existenta unei fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare, astfel cum aceasta este definita in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata", potrivit unei informari a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), remise miercuri AGERPRES.

Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o investigatie cu privire la efectul declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, referitoare la desfiintarea Pilonului II de pensii, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, vineri, 14 iulie, AGERPRES.

"Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara a demarat, inca din data de 30 iunie 2017, o investigatie cu privire la posibilitatea existentei unor elemente care intra sub incidenta abuzului pe piata - manipulare prevazut de Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata", se arata in document.

Potrivit acestuia, in situatia in care in urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectari ale prevederilor legale incidente sunt adoptate masuri de catre Autoritate care pot fi facute publice, in functie de caracterul acestora.

Ce a declarat ministrul Finantelor

In data de 29 iunie, dupa audierea sa din comisiile reunite de buget-finante din Parlament, Ionut Misa a afirmat ca Guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii.

"Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa.

Potrivit acestuia, suma acumulata pana in prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecarui contribuabil "si va fi la dispozitia lui sa opteze daca o directioneaza catre privat".

"Companiile care administreaza Pilonul II de pensii incaseaza comisioane de management si administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodeaza, intr-un fel sau altul... Exista certificate de trezorerie care au un randament bun si aceste piloane plaseaza banii de exemplu in certificate de trezorerie obtinand o dobanda mai buna si diferenta o pastreaza, deci nu in toate situatiile este un randament mai bun", a mai aratat ministrul desemnat.

El a precizat ca intentioneaza finalizarea unui proiect in acest sens pana la finalul anului.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate in prezent 40 miliarde lei.

"Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a spus Misa.

El a precizat ca beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

"Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a mai aratat ministrul propus al Finantelor.

La cateva ore dupa aceasta declaratie el a precizat, prin intermediul unui comunicat, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si nici nationalizat, subliniind ca la Parlament a raspuns unei intrebari ''care probabil a fost interpretata gresit''. In acceasi zi, atat premierul Mihai Tudose cat si presedintele PSD Liviu Dragnea au negat ca se va desfiinta.

Cum a reactionat Bursa de la Bucuresti

In aceeasi zi, Bursa de la Bucuresti a consemnat scaderi de peste 2% joi, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.

Indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 12 actiuni, a consemnat o scadere de 3,83%, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a coborat cu 3,69%. Indicele BET-FI al SIF-urilor inregistra, la inchidere, o depreciere de 2,39%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 3,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a "pierdut" 3,59%.

Cum s-a ales NN Pensii cu cea mai drastica sanctiune

In luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clientilor prin care ii informa ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le-a recomandat sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor.

Presedintele de la acel moment al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara, insa, ca discutia privind nationalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigena aruncata, pentru ca notiunea de nationalizare nu exista in conditiile in care Pilonul II este finantat de stat prin alocatii bugetare.

In urma acestor discutii, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, si a decis retragerea autorizatiei directorului general, Raluca Tintoiu.

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Misa desfiintare pilon pensii ASF , #pensii obligatorii