Scandalul pensiilor speciale: Cati magistrati, militari, politisti sau aviatori au iesit la pensie in aceasta vara

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 10:57
18935 citiri
Scandalul pensiilor speciale: Cati magistrati, militari, politisti sau aviatori au iesit la pensie in aceasta vara
Foto: Arhiva Ziare.com

Vara acestui an a fost marcata de scandalul pensiilor speciale, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, dar si alte institutii fiind afectate de adevarate hemoragii de personal.

Mii de politisti, militari sau judecatori s-au grabit sa plece acasa inainte ca Guvernul sa inchida robinetul pensiilor speciale.

Opinia publica a fost scandalizata cand a vazut numarul mare al celor care au profitat de cadrul legal avantajos renuntand la cariere, unii chiar la haina militara, in schimbul unor importante sume de bani.

Mai mult, s-a aflat cu stupoare ca au existat cazuri de tineri angajati care au iesit la pensie pentru a fi reangajati ulterior tot la stat si a cumula astfel pensia cu salariul.

Pentru a creiona un tablou cat mai fidel realitatii cu privire la ce s-a intamplat in aceasta vara cu pensionarile reglementate de legile speciale, Ziare.com a solicitat Ministerului Muncii, Casei Nationale de Pensii si altor institutii implicate sa ofere raspunsuri la urmatoarele intrebari:

  • Cate persoane s-au pensionat de la 1 iulie si pana in 15 septembrie in baza legilor speciale?
  • Care a fost pensia minima si la cat s-a ridicat pensia maxima? Cate persoane au beneficiat de pensii peste media dintre cele doua?
  • Cati dintre cei pensionati au fost reincadrati in diverse functii?
  • Cate angajari s-au facut in intervalul mentionat?

Va prezentam mai jos raspunsurile primite la redactie.

Ministerul Muncii: 37 de diplomati, 23 de aviatori

In intervalul 01.07. - 15.09.2017 au fost inregistrate 302 cereri pentru inscrierea la pensie de serviciu in baza unor legi speciale.

Numarul acestor cereri, structurat pe categorii de legi, este:

Legea nr. 303/2004 (magistrati) = 111

Legea nr. 83/2015 (aviatori) = 23

Legea nr. 215/21.07.2015 (functionar public parlamentar) = 65

Legea nr. 216/21.07.2015 (diplomati) = 37

Legea nr. 130/03.06.2015 (grefieri) = 50

Legea nr. 7/2016 (auditor public extern) =16

"Precizam ca informatiile prezentate sunt cele gestionate de Casa Nationala de Pensii Publice", subliniaza Ministerul Muncii, reamintind totodata ca incepand cu 01.01.2016 a intrat in vigoare Legea nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, lege care este aplicata de Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apararii Nationale si a Serviciului Roman de Informatii.

Consiliul Superior al Magistraturii: 25 de judecatori si 4 procurori

CSM ne-a precizat ca in perioada 1 iulie - 15 septembrie 2017 au fost eliberati din functia de judecator, prin pensionare, in baza decretelor semnate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial, 25 de judecatori:

iulie - 11 judecatori

august - 6 judecatori

septembrie - 8 judecatori

De asemenea, in cursul lunii iulie 2017 au fost eliberati din functia de procuror prin pensionare, in baza decretelor prezidentiale publicate in MOf, 4 procurori (in cursul lunii iulie).

In ceea ce cuantumul pensiilor, CSM precizeaza ca "nu are atributii in acest sens", ci doar legat de verificarea indeplinirii conditiilor de vechime si de varsta, "stabilirea cuantumului pensiei de serviciu fiind o atributie exclusiva a Casei Nationale de Pensii prin unitatile sale teritoriale judetene".

Ministerul Apararii: 30.818 lei pensia maxima

In raspunsul trimis la solicitarea Ziare.com, MApN precizeaza ca in perioada 1 iulie - 15 septembrie, dupa data trecerii in rezerva, unui numar de 1.049 de persoane li s-a solutionat cererea de inscriere la pensia militara de serviciu pentru limita de varsta prin emiterea deciziei de stabilire si plata a drepturilor de catre Casa de pensii sectoriala a Ministerului Apararii Nationale.

Nivelul minim al pensiilor pentru perioada mentionata este de 1.837 lei, iar cel maxim este de 30.818 lei (fost magistrat militar).

Peste nivelul pensiei medii, stabilita intre pensia minima si pensia maxima, exista sapte beneficiari (doi fosti magistrati militari).

"Conform evidentelor Directiei management resurse umane, potrivit prevederilor legale, de la inceputul lunii iulie si pana la intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 3/2017 au fost reincadrate 2 persoane pensionate", precizeaza MApN.

De asemenea, in intervalul 1 iulie - 15 septembrie, au fost angajate, conform prevederilor legale in vigoare, peste 200 de persoane in calitate de personal civil.

Ministerul de Interne: 4.300 de iesiri din sistem

Potrivit Sistemului Informatic si de Comunicatii e-Management Resurse Umane, in perioada 01.07.2017-15.09.2017 au fost emise aproximativ 4.300 acte administrative privind incetarea raporturilor de serviciu/trecerea in rezerva si au fost incadrate aproximativ 1.600 de persoane.

Totodata, in aceeasi perioada, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, unui politist i-au incetat raporturile de serviciu si ulterior a desfasurat activitati remunerate in cadrul MAI, in prezent nemaiavand relatii de munca cu M.A.I.

Administratia Nationala a Penitenciarelor: 510 iesiri din sistem

In intervalul 1 iulie - 15 septembrie, la nivelul sistemului penitenciar au incetat raporturile de serviciu, prin pensionare, pentru un numar de 510 angajati (506 functionari publici cu statut special si 4 personal contractual).

In raspunsul primit la redactie se mentioneaza ca datele despre cuantumul pensiei se afla la Casa de Pensii Sectoriale a MAI.

"La nivelul sistemului penitenciar nu s-a inregistrat nicio situatie in care un angajat aale carui raporturi de serrviciu au incetat, prin pensionare, sa fie reincadrat in sistem", mai precizeaza ANP.

De asemenea, in intervalul mentionat in sistemul penitenciar au fost incadrati 532 de functionari publici cu statut special, dintre care: 207 din sursa externa si 325 de absolventi ai institutiilor de invatamant ce pregatesc personal pentru sistemul penitenciar, se mai arata in raspunsul primit la redactie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
Un număr de 4.752.548 de pensionari era înregistrat în martie 2024 în România, cu 3.890 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#pensii speciale, #pensionari , #pensii Romania