Parlamentarii si-au facut un cadou pe viata: S-au votat cu scandal pensiile speciale. PNL ataca la CCR (Video)

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 11:02
8459 citiri
Parlamentarii si-au facut un cadou pe viata: S-au votat cu scandal pensiile speciale. PNL ataca la CCR (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Pensiile speciale pentru alesi au fost adoptate din nou, marti, in Parlament.

Proiectul a trecut cu 287 de voturi "pentru", informeaza Digi 24.

Acesta prevede ca, pe langa pensiile de la stat, alesii vor primi sume cuprinse intre 1.500 si 4.400 de lei, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut.

Luni, proiectul a primit raport favorabil in Comisia speciala pentru statutul deputatilor si senatorilor, cu cateva modificari. Astfel, pentru ca parlamentarii sa beneficieze de indemnizatia pentru limita de varsta, trebuie sa fi avut cel putin un mandat de parlamentar, iar in cazul in care un parlamentar atinge aceasta limita de varsta in timpul mandatului, va beneficia de pensie doar dupa incetarea mandatului.

Similar, daca un parlamentar care a atins varsta de pensionare este reales, plata indemnizatiei va fi intrerupta, urmand sa fie reluata dupa incetarea mandatului.

De asemenea, nu pot beneficia de pensie speciala parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie sau pentru alte infractiuni.

Presedintele Klaus Iohannis a respins varianta initiala a actului normativ. El a retrimis documentul in luna iulie in Parlament, pentru reexaminare.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, la mana lui Iohannis: Ce va face presedintele

Pensiile speciale pentru alesi

  • un mandat: 1.500 de lei
  • doua mandate: 3.100 de lei
  • trei mandate: 4.400 de lei

Scandal in Parlament

Adoptarea proiectului a fost marcata de dispute procedurale intre PSD si PNL. Parlamentarii au adoptat, in plen, raportul Comisiei pentru statut, prin care era modificata Legea pensiilor speciale, acceptand, partial, criticile aduse de Klaus Iohannis. Rezultatul a fost 300 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si opt abtineri.

Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca legea a fost adoptata cu totul, insa PNL a solicitat un vot suplimentar, invocand regulamentul, pentru lege in ansamblu. Intentia era astfel ca legea sa fie respinsa la al doilea vot, dupa adoptarea modificarilor aduse de comisii, arata Mediafax.

Valeriu Zgonea a anuntat ca o lege reexaminata nu poate fi respinsa ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se considera adoptata, a explicat Valeriu Zgonea.

In cele din urma, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, dupa ce si presedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvaz, a transmis ca un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obtinut 287 de voturi "pentru" si cinci abtineri si un vot "impotriva", liberalii anuntand ca nu vor vota in plen, pentru a se "delimita" de acest proiect.

In cele din urma, legea a fost anuntata ca fiind aprobata in integralitate, cu amendamentele aduse de comisii.

Ce sustine liberalul Nicolaescu

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a precizat, marti, dupa vot, ca liberalii au fost nemultumiti de procedura propusa de seful Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

El a explicat ca acesta nu a respectat procedura, iar el l-a tras de maneca.

"Atunci cand legea e trimisa pentru reexaminare, comisiile de specialitate fac un raport, care se supune votului, cu modificarile aduse, si apoi (se supune votului - n.red.) legea in ansamblul ei. Iar Zgonea nu a acceptat sa se revoteze legea in ansamblu, asa ca l-am atentionat ca nu se respecta procedura. (...)

Noi am votat modificarile aduse in comisii, pentru ca au fost cerute de presedinte, dar am parasit sala cand a fost vorba de votul per ansamblul legii, ca sa se vada majoritatea care isi doreste pensiile speciale", a explicat liberalul.

Eugen Nicolescu a mentionat ca PNL va ataca legea la Curtea Constitutionala.

Zgonea, comparat cu Ecaterina Andronescu

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat, marti, ca are dubii ca in sala erau 287 de parlamentari, la votul privind pensiile speciale ale alesilor, cati a numarat Valeriu Zgonea, potrivit Mediafax.

"La votul final asupra legii ne-am ridicat din sala si am plecat, 90 de parlamentari PNL. In opinia mea este foarte greu de crezut ca, dupa ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, 2 impotriva si vreo 7 abtineri, puteau ramane in sala 287 de parlamentari dupa retragerea din sala a 80-90 de parlamentari ai PNL", a spus Orban.

Liberalul a precizat ca PNL nu poate "dovedi" acest lucru, astfel incat nu poate fi contestat votul.

Ludovic Orban a declarat ca situatia este asemanatoare cu cea din 2010, la votul asupra Legii pensiilor, cand presedintele Camerei de atunci, Roberta Anastase, a fost acuzata ca a numarat gresit, adaugand voturi "pentru" astfel incat legea sa fie adoptata, desi in sala nu era cvorum. Atunci, CCR a decis ca nu se poate pronunta asupra unor astfel de cazuri si sa decida cati parlamentari erau, in realitate, in sala.

"Se pare ca Valeriu Zgonea o depaseste in maiestrie pe Roberta Anastase", a spus Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pensii speciale adoptate Parlament, #pensii speciale parlamentari, #pensii speciale , #pensii Romania