Emil Boc a sustinut legea pensiilor in Senat: Actualele formule nu mai sunt sustenabile!

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 10:27
4125 citiri
Emil Boc a sustinut legea pensiilor in Senat: Actualele formule nu mai sunt sustenabile!
Foto: Antena3

Premierul Emil Boc a reiterat, marti, in fata senatorilor prezenti la dezbaterea pe tema legii pensiilor, ideea ca actualul sistem este nesustenabil, precizand ca "asa cum functioneaza el astazi, pensiile in Romania nu vor putea fi platite pe termen mediu si lung daca nu facem corectiile necesare".

Premierul a precizat ca toate tarile din Uniunea Europeana au ajuns la concluzia ca trebuie sa isi revizuiasca sistemele de pensii, pentru ca formulele de calcul nu mai sunt sustenabile.

"Criza ne-a aratat vulnerabilitatile si necesitatea reanalizarii acestor formule", a mai declarat prim-ministrul roman, reamintind si datoriile cronice ale bugetului asigurarilor sociale de stat incepand din 2006.

"Astazi, ca sa se poata plati pensiile in Romania, trebuie ca din impozite si taxe sa imprumutam bugetul de pensii, cu 1,7 miliarde de euro in 2010. Ne-am imprumutat cu 1,5 miliarde de euro in 2009 ca sa poata functiona. Daca nu se schimba sistemul, de la 1,3 % vom ajunge pe termen mediu si lung la 6% din PIB(...) Sunt bani luati de la sanatate, educatie, autostrazi", a declarat premierul, precizand ca o tara care vrea sa se dezvolte normal in UE trebuie sa asigure un echilibru in acest sens.

Pe de alta parte, premierul s-a referit si la eliminarea pensiilor de lux, dar si la cresterea masiva a numarului pensiilor de invaliditate.

"Ne place sau nu ne place, vremea privilegiilor trebuie sa treaca in Romania. Nu se poate sa platesti si pensii de lux si sa faci si dreptate in sistemul de pensii", a punctat Emil Boc in dezaprobarea generala a audientei.

Prim-ministrul s-a aratat ferm convins ca pensiile nu vor scadea, ci, dimpotriva, pe termen mediu si lung ele vor creste.

De asemenea, acesta a mai subliniat faptul ca prin intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor nu toate pensiile se recalculeaza ci doar cele speciale.

In privinta pensiilor celor peste 82.000 de pensionari din armata, premierul a precizat ca "din toate simularile pe care ministerul Muncii le-a facut, din recalcularea pensiilor militarilor reiese ca nu vor scadea pensiile care au o valoare pana in jurul a 30 de milioane de lei vechi".

"Atunci, de ce atata energie consumata, cand de fapt lucrurile sunt foarte simple? Se aplica principiul contributivitatii", a punctat prim-ministrul.

Legea unitara a pensiilor este dezbatuta si marti in plen, dupa ce luni parlamentarii au decis sa-l invite pe premierul Emil Boc la dezbateri, in urma scandalului provocat de dezbaterile aprinse pe aceasta tema.

In vreme ce PSD si PNL ameninta cu faptul ca nu vor vota legea daca nu le sunt acceptate amendamentele (din cele peste o suta de amendamente a fost aprobat doar cel care prevede un punct de pensie de 45% din salariul mediu), PD-L si UDMR sustin proiectul de lege propus de Guvern.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#legea pensiilor, #Emil Boc legea pensiilor, #dezbateri pensii , #pensii Romania
Comentarii
Poza Caezar
Caezar
rank 5
Se recalculeaza numai pensiile speciale si nu toate pensiile speciale vor scadea
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2
Emil Boc a sustinut legea pensiilor in Senat: Actualele formule nu mai sunt sustenabile!