Ziare.com

Pensia minima garantata creste de azi la 520 de lei. De masura beneficiaza peste un milion de persoane

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 06:54

   

Pensia minima garantata creste de azi la 520 de lei. De masura beneficiaza peste un milion de persoane
Pensia minima garantata creste, incepand de miercuri, de la 400 la 520 de lei, potrivit Ministerului Muncii.

De aceasta masura beneficiaza 1.022.168 de pensionari.

Ministerul Muncii anunta, de altfel, la sfarsitul lunii ianuarie, ca a finalizat 15 masuri din programul de guvernare.

Astfel, prin HG nr. 1/2017 a fost majorat salariul minim pe economie, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, un numar de 1.269.259 de salariati beneficiind de o crestere de 200 lei, incepand cu 1 februarie 2017.

Odata cu intrarea in vigoare a acesteii hotarari, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, au crescut si salariile asistentilor personali, respectiv cuantumul indemnizatiilor lunare pentru plata insotitorilor persoanelor cu handicap grav.

In total, de masura beneficiaza 65.889 asistenti personali si 127.982 persoane cu handicap grav (pentru plata insotitorului), potrivit Ministerului Muncii.

De asemenea, prin OUG nr. 2/2017 s-a stabilit ca plata insotitorilor persoanelor cu handicap se va face integral de la bugetul de stat.

Tot de la 1 februarie, prin OUG nr. 2/2017, salariile din administratia publica locala s-au majorat cu 20 la suta, iar cele pentru personalul din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte au crescut cu 50 la suta.

Prin acelasi act normativ s-a mai stabilit:
  • un numar de 46.416 studenti va beneficia de cresterea burselor sociale si de merit prin cresterea fondului de burse de la 86 lei per student la 201 lei per student;
  • studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, beneficiaza de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a doua;
  • majorarea punctului de pensie de la 917,5 lei la 1.000 de lei, de la 1 iulie, pentru un numar de 5.076.774 de pensionari.

Totodata, prin OUG nr. 3/2017 au fost eliminate: impozitul pe venit pentru angajatii sezonieri, care sunt pastrati activi pe piata muncii tot anul, precum si plata contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute din investitii, de catre salariati, pensionari si de catre cei cu activitati independente, mai anunta Ministerul Muncii.

De asemenea, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 2/2017, a fost eliminata CASS pentru pensionari, masura de care beneficiaza 2.252.562 de pensionari, iar venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

De neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei beneficiaza un numar de 1.227.018 pensionari, care, prin aceasta masura, au o crestere a pensiei in medie cu 77 lei, preciza Ministerul Muncii.

Astfel, numarul pensionarilor care au ramas sa plateasca impozit dupa data de 1 februarie este de 229.231 persoane.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre pensii marite 1 martie pensii marite
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3082 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rromanizii cu 3 ani de scola sau mai putina,NU au cum sa inteleaga

ca nu poti consuma mai mult decat produci!!
Saracesti pe zi ce trece,cu toate ca tu vezi mai multa
"hartie" asa numiti lei!!
Ce repede au uita de alea 4 zero taiate de pe Leu???

 

Asigurarea bazei piramidei lui Maslow-esentiala pentru existenta!

Pentru a produce mai mult este nevoie de conducatori competenti si integri! Germania, Japonia, Olanda, Taiwan, etc. sunt tari cu resurse naturale putine (Japonia-spre deloc!) si cu toate acestea produc foarte mult! Romania, inzestrata de Dumnezeu (ateii ii zic "natura"!)cu toate resursele naturale imaginabile este cea mai saraca din UE si printre cele mai sarace din lume pentru ca este guvernata de politicieni incompetenti, corupti si lacomi! Cresterea presiunii sociale pentru "un trai decent" prevazut in art. 47 din Constitutie are ca scop final impunerea in srtucturile de conducere ale statului a unor persoane competente, integre si cu viziune! Pentru a-si masca incompetenta, politicieni lacomi si corupti au inventat sintagma "pomana electorala" orice masura sociala luata in conformitate cu art 1 ( "Romania este stat social") si 47 din Constitutie (obligatia asigurarii unui trai decent). Drmagogii si latraii din politica si media trebuiesc izolati si neutralizati! Deja s-au eternizat in fruntea tarii! Asta inseamna "#Rezist", nu sa fluturi steagul, plibi catelul sau aprinzi lanterna cum indeamna pseudoliderii virtuali!

 

@dumitropol 12.13

- shi cum ii izolezi , deja ishi dau legi cu dedicatzie ca sa fure nederanjatzi , ei centreaza ei marcheaza ! :o(((

"Pensia minima garantata creste de azi la 520 de lei. De masura beneficiaza peste un milion de persoane"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor