Presedintele Asociatiei Pensionarilor: Sunt uluit, iesim in strada sau mergem la CEDO!

Joi, 11 August 2011, ora 17:32
4651 citiri
Presedintele Asociatiei Pensionarilor: Sunt uluit, iesim in strada sau mergem la CEDO!
Foto: RRA

Presedintele Asociatiei Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a declarat joi, dupa aparitia in presa a strategiei fiscale a Guvernului care prevede inghetarea unor pensii pana in 2014, ca pensionarii vor iesi la proteste sau vor contesta aceste masuri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

"Sunt uluit. Strategia fiscala aprobata de Guvern a fost precedata de declaratii care spuneau altceva. Parca e un fel de razbunare la o solicitare a noastra, in care ceream indexarea pensiilor, avand in vedere scaderea puterii de cumparare. Vom avea o intalnire marti cu presedintii din tara. Avem doua solutii - fie sa iesim in strada, fie sa dam in judecata Guvernul la CEDO pentru nerespectarea unei legi", a spus Preda Nedelcu, la B1 TV.

Liderul pensionarilor s-a declarat cu atat mai socat de decizia Guvernului cu cat premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu transmiteau mesaje extrem de optimiste legate de starea economiei, parand ca lucrurile au revenit pe directia cea buna.

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale, informeaza Mediafax.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012. Amanarile sunt prevazute in Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, care a fost adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Tot miercuri s-a decis ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru, informeaza Mediafax.

De asemenea, politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacantate, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013, tot pana in anul 2014 urmand sa fie extinsa si interdictia de achizitionare de autoturisme, mobilier si aparatura birotica pentru institutiile publice.

In acelasi timp, valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi inghetat anul viitor la valoarea de 600 lei, releva Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014 obtinuta de Mediafax.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#pensionari inghetare pensii, #pensionari inghetare pensii proteste, #pensionari pensii CEDO , #pensii Romania