Toate pensiile vor fi scutite de impozit, iar CASS va fi platita de la buget - masura a trecut de Senat

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 12:33
61635 citiri
Toate pensiile vor fi scutite de impozit, iar CASS va fi platita de la buget - masura a trecut de Senat
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa care prevede ca si pensiile mai mari de 1.050 de lei brut vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16%. In plus, proiectul mai stipuleaza ca plata contributiei de asigurari de sanatate (CASS) sa se faca de la bugetul de stat pentru toti pensionarii.

Propunerea a trecut de Senat cu 66 de voturi "pentru", 5 abtineri si 18 "impotriva".

Ca sa intre in vigoare, masura mai trebuie aprobata de Camera Deputatilor si promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost semnat de mai multi parlamentari PSD, ALDE, dar si de politicieni din fostul grup parlamentar UNPR.

Daca masura va fi adoptata, acest lucru ar inseamna ca nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa impozitarii.

Ce prevede proiectul

Potrivit actualei legislatii, pensiile se impoziteaza cu 16% in cazul celor care depasesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimina acest impozit, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa niciunei taxari, indiferent de cuantum.

Proiectul modifica si baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), de 5,5%, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii si de cele care primesc indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, urmare a unui accident de munca.

Astfel, plata CASS la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.

Legea a fost initiata de senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a propus-o ca o masura de ajutorare a batranilor.

"Batranii nostri nu sunt o masa amorfa, fara identitate. Batranii nostri au nume si prenume. Sunt parintii, bunicii sau strabunicii nostri. Batranii nostri au construit o tara. A venit razboiul si a distrus-o. (...) Dupa o munca de o viata, parintii, bunicii, stramosii nostri au ajuns bataia de joc a guvernantilor. Se pare ca dumnealor sufera de gerontofobie", a explicat senatorul.

Propunerea legislativa a fost depusa in Parlament in luna ianuarie si a fost retrimisa de mai multe ori la comisie. Comisia de Buget-Finante a dat de doua ori raport de respingere proiectului, iar pe 31 august a elaborat un raport de admitere cu amendamente.

Guvenul nu a sustinut insa propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 miliarde de lei pentru anul 2017.

Care e situatia in prezent

Senatorul PNL Mariana Campeanu a atras atentia in plen ca legea ii ajuta pe pensionarii cu pensii mari, si nu pe cei cu pensii pana in 1.000 de lei, pentru ca aceia sunt oricum scutiti de acest impozit si de plata CASS.

Citeste si despre pensiile speciale ale fostilor parlamentari, care pot ajunge la la 4.600 de lei

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit de 16% e aplicat doar pensiilor care depasesc 1.050 de lei brut si se aplica sumei care depaseste acest prag.

Pe de alta parte, li se retine contributia la asigurarile sociale de sanatate in valoare de 5,5% doar pensionarilor cu peste 870 lei pensie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pensii scutire impozit venit, #pensii scutire impozit , #pensii Romania