USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 17:04
3327 citiri
USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor
Foto: Arhiva

USL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea adoptata marti in Camera Deputatilor prin care salariile din sectorul public si pensiile au fost inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca un asemenea proiect care proroga termenele de aplicare a unor prevederi ale Legii pensiilor si Legii-cadru a salarizarii nu poate fi votat, fara adoptarea prealabila a Legii privind indicatorii macroeconomici pentru 2012, cerinta aceasta fiind impusa de catre Legea responsabilitatii fiscale.

Cat priveste neconsitutionalitatea legii, Nicolaescu a afirmat ca in situatia in care camera decizionala introduce capitole noi intr-un proiect de lege, acel proiect trebuie sa se intoarca la prima camera sesizata pentru a dezbate si ea noile capitole, cerinta constitutionala care nu a fost respectata de catre proiectul in discutie.

De asemenea, Nicolaescu a reprosat Puterii ca incearca sa plafoneze salariile bugetarilor si pensiilor in mod netransparent, in contradictie flagranta cu declaratiile publice ale unor demnitari care sustin ca acestea ar putea creste incepand cu aprilie 2012.

"Nu-i mai lasati pe reprezentantii dumneavoastra, stimati membri ai grupului majoritar, sa va mai minta pe dumneavostra si pe cetateni ca dumnealor, prin amendamentele facute, doresc sa nu se modifice pensiile si salariile si ca atare romanii sa traiasca tot mai prost", a declarat Nicolaescu.

La randul sau, social-democratii au aratat ca si PSD va sustine demersul de contestare la CCR. "Incalcati cu nonsalanta Constitutia, pentru ca Parlamentul Romaniei a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 si dumneavostra ati adaugat o noua lege acestei sesizari si noi suntem in afara cadrului de sesizare. Este neconstitutional. Vom ataca la CCR aceasta lege si in mod cert nu va va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum ati motivat urgenta", a afirmat Viorel Stefan.

"Prin acest act normativ pe care vreti sa-l adoptati faceti plafonarea salariilor si a veniturilor pentru toate categoriile bugetare, incepand de la politie si armata, continuand cu invatamantul, cu sectorul administratiei locale, cu revolutionarii si multe altele. Iar dupa aceea veti spune ca ati vrut sa mariti salariile in 2012, dar Parlamentul v-a fixat limitele prin lege", a acuzat si Mircea Dusa.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.

In cadrul comisiei de buget-finante a fost adaugat un articol II, nou fata de forma initiala a ordonantei, ce cuprinde doua sectiuni, una referitoare la salarizarea personalului din sectorul bugetar in anul 2012 si alta privind masuri in domeniul asigurarilor si asistentei sociale. In cadrul acestui articol II, exista un articol 2 care prevede expres ca salariile de baza, soldele si indemnizatiile de incadrare ale bugetarilor vor ramane in anul 2012 la nivelul din decembrie 2011, o prevedere similara existand si pentru sporuri si compensatii.

La articolul 5 se prevede ca "valoarea de referinta se mentine si in anul 2012 la 600 de lei", neaplicandu-se astfel valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare a bugetarilor pentru 2012 asa cum sunt ele prevazute in Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. In plus, articolul 10 prevede ca "in anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva." La articolul 17, este prorogata prevederea din Legea pensiilor referitoare la indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei pana la data de 1 ianuarie 2013.

Camera Deputatilor este forul decizional pe aceasta lege.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#inghetare pensii 2012, #inghetare salarii bugetari , #pensii Romania