Deputat UDMR: Amnistie fiscala pentru cei care au primit prea multi bani la pensie

Marti, 16 Iulie 2013, ora 20:30
2666 citiri
Deputat UDMR: Amnistie fiscala pentru cei care au primit prea multi bani la pensie

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon spune ca parlamentarii Uniunii vor cere Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta privind amnistia fiscala a unor pensionari din agricultura care acum trebuie sa restituie intre 5.000 si 7.000 de lei, intrucat au primit pensii mai mari decat li s-ar fi cuvenit.

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii Uniunii se vor adresa Ministerului Muncii si Guvernului pentru a emite o ordonanta de urgenta in vederea amnistiei fiscale a pensionarilor din agricultura care, in aceasta perioada, primesc de la casele judetene de pensii decizii de rectificare a cuantumului pensiilor si restituire a unor sume de bani, intrucat au primit pensii mai mari decat s-ar fi cuvenit.

"Avem mai multe cazuri de acest fel, pana acum ni s-au adresat 15 pensionari din Bihor, dar am inteles ca problema exista la nivel national si am luat legatura cu colegii, astfel incat ne vom adresa Ministerului Muncii sa initieze o ordonanta de guvern pentru amnistia fiscala pentru pensionarii din agricultura care au primit pensii mai mari si acum trebuie sa restituie diferente uriase. Vrem ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta pe perioada vacantei parlamentare, pe care s-o aprobam in sesiunea de toamna", a declarat deputatul UDMR de Bihor.

Potrivit lui Szabo, cei 15 pensionari bihoreni mentionati au lucrat la fostele cooperative agricole de productie din regimul comunist si au de restituit sume cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei, pentru ca, in perioada 2003-2007, au primit pensii mai mari decat ar fi avut dreptul.

"Pentru niste oameni foarte batrani, care acum au peste 70 de ani si care sunt si bolnavi, acest lucru este profund inuman si revoltator", a mai spus Szabo.

"Banii pe care trebuie sa-i restituie sunt mai multi decat valoreaza o casa la tara, iar ei risca sa ramana fara acoperis deasupra capului, caci decizia de restituire emisa de Casa Judeteana de Pensii are valoare de titlu executoriu", a completat deputatul.

Szabo a afirmat ca a luat deja legatura cu mai multi colegi de partid si ca va trimite Ministerului Muncii o sesizare pentru initierea unei ordonante de guvern prin care acestei categorii de pensionari sa ii fie amnistiate datoriile fiscale.

Deputatul a sustinut ca nu pensionarii au fost vinovati, "pentru ca nu ei au cerut sa li se mareasca pensiile si nu ei au facut calculele privind sumele pe care le-au incasat", deci ar fi corect "sa nu fie obligati acum sa plateaca pentru o vina care nu le apartine".

El a afirmat ca UDMR Bihor va acorda asistenta juridica tuturor pensionarilor care vor dori si ca, prin contestatii depuse la Casa de Pensii si la sectia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, se urmareste sa se castige timp pana la amnistierea fiscala.

Szabo a spus ca, potrivit informatiilor sale, decizii de restituire au primit pana in prezent "cateva sute de pensionari, circa 400-500".

Directorul general al Casei Judetene de Pensii Bihor, Leontin Tarle, a declarat insa ca numarul pensionarilor carora li s-au trimis decizii de restituire este de circa 100 de persoane si ca diferentele pe care acestia le au de restituit provin din faptul ca au beneficiat de doua ori de majorari, din cauza unor "erori de calcul si a interpretarii gresite a legii".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#amnistie fiscala pensionari, #pensionari restituire pensii, #UDMR pensionari restituire bani , #pensionari