Guvernul, amenintat de pensionarii militari cu 35.000 de procese

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 21:15
4234 citiri
Guvernul, amenintat de pensionarii militari cu 35.000 de procese
Foto: topnews.in

Pensionarii militari sustin ca vor deschide peste 35.000 de procese Guvernului si premierului Emil Boc, in cazul in care recalcularea pensiilor militare nu va fi oprita, se arata intr-o scrisoare deschisa a Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere (ANCMR).

Scrisoarea deschisa semnata de pensionarii militari a fost transmisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, presedintelui Senatului, Mircea Geoana, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, premierului Emil Boc si ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

Astfel, Asociatia - care reprezinta peste 82.000 de cadre militare in rezerva si in retragere din Ministerul Apararii - atrage atentia asupra "starii generale de nemultumire, ingrijorare si dezamagire" care exista in randul rezervistilor generate de masurile Guvernului in ceea ce priveste recalcularea pensiilor militare.

"Cu profunda amaraciune si totala deziluzie trebuie sa mentionam ca traim in continuare cu "povara" si rusinea impuse prin discriminarea negativa, ilegala si abuziva a Armatei Romane, a segmentului socio-profesional ce-l reprezinta militarul roman in activitate sau in rezerva (pensie militara in plata), din cauza nerecunoasterii specificitatii serviciului militar in Romania, de altfel recunoscut si acceptat in toate tarile membre ale NATO si Uniunii Europene, prin aplicarea prevederilor Legii 119/2010 si a Hotararii de Guvern nr.735/2010 referitoare la pensiile militare de stat si recalcularea lor ilegala", se arata in memoriul Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere "Alexandru Ioan Cuza".

Potrivit ANCMR, in urma procesului de recalculare, aproximativ 80% dintre pensiile militare vor fi afectate. De altfel, pensionarii militari sustin ca exista numeroase situatii in care adeverintele cu veniturile lunare individuale obtinute in perioada activitatii si eliberate de catre Centrele militare zonale cadrelor militare in rezerva si in retragere sunt completate gresit, din multe lipsind perioade de luni sau chiar ani de zile, precum si alte drepturi banesti primite in timpul serviciului (prime, indemnizatii, sporuri). "Aceste omisiuni sunt de natura sa afecteze grav pensiile militare recalculate", afirma Asociatia "Alexandru Ioan Cuza".

In aceste conditii, pensionarii militari au inceput sa nu mai aiba incredere in promisiunile si asigurarile primite din partea Ministerului Apararii Nationale si a ministrului Gabriel Oprea, potrivit carora pensiile sub 3.000 de lei nu vor suferi modificari in urma recalcularii. "Aceasta stare este alimentata si de zvonurile potrivit carora, de la 1 ianuarie 2011, pensiile militarilor vor fi evaluate in functie de salariul mediu brut pe economie, indiferent de stadiul eliberarii adeverintelor de venituri sau de rezultatul recalcularii", se arata in memoriul ANCMR.

Avand in vedere aceste aspecte, ANCMR solicita institutiilor abilitate ale statului sa faca demersuri pentru oprirea "imediata" a procesului de recalculare a pensiilor militare (Legea 119/2010, Hotararea de Guvem nr. 735/2010 si Ordinul M 101 al ministrului Apararii, n.r.) , in contextul pronuntarii deja a cel putin doua hotarari judecatoresti care suspenda sau anuleaza HG 735/2010 de catre Curtea de Apel Cluj si Curtea de Apel Bucuresti in favoarea lor.

In caz contrar, pensionarii militari sustin ca vor deschide peste 35.000 de procese Guvernului si premierului Emil Boc in instantele din toata tara, formele de protest putand sa ajunga pana la instantele europene sau chiar comandamentul NATO. "Ulterior, in ultima instanta, vom aplica masurile cele mai severe aflate la indemana armatei de rezerva", sustine Asociatia, fara a preciza, insa, care sunt aceste masuri radicale.

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat, pe 13 septembrie, ca dupa recalculare, majoritatea pensiilor militare nu vor scadea, iar unele dintre ele chiar vor creste, ca urmare a modificarii bazei de calcul a pensiilor prin introducerea unor venituri si sporuri care pana in prezent nu erau luate in calcul.

De altfel, Oprea a semnat pe 23 august un ordin prin care se simplifica procedurile in cazul recalcularii pensiilor militare, astfel incat cadrele in rezerva pot obtine adeverintele de venit direct de la centrele militare de care apartin, fara sa mai mearga pe la fiecare unitate militara unde au lucrat.

Prin acest ordin, procesul de eliberare a adeverintelor de venit se desfasoara prin centrele militare zonale/judetene/de sector, fapt care vine in sprijinul pensionarilor militari, astfel incat sa nu fie necesar ca acestia sa se adreseze, pentru obtinerea adeverintelor, fiecareia dintre unitatile militare unde au lucrat, sustine MApN.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pensionari militari, #procese guvern, #recalculare pensii militari , #pensionari