Ziare.com

Pensia europeana, mai mica decat cea din tara?

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 20:06

   

Pensia europeana, mai mica decat cea din tara?
Romanii care au muncit legal in strainatate si au ajuns la varsta pensionarii primesc pe luna mai putin de 1.100 de lei.

Astfel, cei care solicita pensia comunitara ar putea sa descopere ca vor primi o pensie mai mica decat cea din tara, informeaza Adevarul.

"Aceste pensii nu sunt foarte mari comparativ cu cele din tara. In cele mai multe cazuri am constatat ca pensia nationala este mai mare decat cea comunitara", a declarat presedintele Casei Judetene de Pensii Buzau, Carmen Androne.

Pensia comunitara se calculeaza in functie de vechime si de domeniul in care a lucrat solicitantul. De asemenea, romanii care vor sa beneficieze de pensie internationala, trebuie sa fi cotizat cel putin cinci ani la sistemul de asigurari sociale.

Cei interesati de o pensie comunitara trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Pensii o cerere insotita de o copie de pe cartea de munca si acte care sa ateste perioada de munca desfasurata in afara granitelor tarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4903 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pensia europeana, mai mica decat cea din tara?

Cati ani au cotizat la pensiile din strainatate - hai sa facem un calcul - capsunarii in general au cam inceput sa plece dupa '96 cati ani au cotizat si la ce saalrii? sa lasam capsunarii si sa luam pe ceilalti - aceeasi problema cati ani au cotizat?

 

Suprema pro.stie !

Sa dai euroi la asazisele Case Judetene de Pensii.O alta forma de a fi jefuit. Daca pui acei bani pe termen la o banca in UE,si cind vor muschii tai sa-i scoti, te trezesti cu o suma frumusica,pe care te poti baza la pensie. Sa dai Ciumpalacilor din Rominia,este ca si cind ii investesti la Caritas. Nu va-ti invatat minte ? Cade-ti mereu in aceeasi groapa ? Atunci...sa va fie de bine !

 

Am impresia ca se jongleaza cu o notiune - pensia europeana - cu scopul de a induce lumea in eroare...

Nu exista un calcul al pensiei unic pe UE ci numai reguli nationale. Asa numita "pensie europeana" este cea primita de un cetatean care a lucrat in mai multe tari europene dar se pensioneaza dupa legile UNUI SINGUR STAT. Pentru asta e nevoie sa fi avut minimul necesar de ani lucrati in acel stat. Capsunarii, care au cotizat in strainatate vreo 5 - 6 ani nu pot cere pensie de acolo, neavand numarul minim de ani lucrati; ca atare, vechimea de acolo conteaza tot in Romania.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor