Proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor: Peste 21.000 de persoane sunt vizate

Marti, 05 August 2014, ora 14:38
5623 citiri
Proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor: Peste 21.000 de persoane sunt vizate
Foto: Rovana Plumb Facebook

Peste 21.000 de pensionari care figureaza cu debite vor fi scutiti de plata acestora, rezulta din nota de fundamentare ce insoteste proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, potrivit careia in alte 9.593 de cazuri s-a stabilit ca este culpa beneficiarilor.

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, fiind stabilite debite pentru 31.118 pensionari.

Sute de persoane au dat mita in Arges pentru a se pensiona ilegal

"In prezent, din datele prezentate de Casa Nationala de Pensii Publice, reiese ca au fost stabilite debite in sarcina unui numar de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauza culpa pensionarilor.

In prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese ca au fost stabilite debite in sarcina unui numar de 230 pensionari.

Tinand cont de faptul ca pentru pensionarii proveniti din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori si personalul auxiliar de pe langa instantele judecatoresti) exista reglementari privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are in vedere reglementarea unitara, cu privire la scutirea de la plata a debitelor generate de interpretari neunitare ale legislatiei din domeniul asigurarilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari", se arata in nota de fundamentare.

Ponta cere amnistie pentru pensionarii cu pensii ilegale: N-au facut-o sa se imbogateasca

Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.

"Sumele provenite din debitele deja recuperate pana la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata, nu se recupereaza", se arata in proiectul de lege.

Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.

La data intrarii in vigoare a legii, Legea nr. 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat si art.XXII din Legea nr. 2/2013 privind unele asuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, se abroga.

In 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se vor aproba prin ordin al ministrului.

Proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii va fi in dezbatere publica pana in 15 septembrie.

Premierul Ponta a anuntat, la 31 iulie, ca Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie sa returneze statului o parte din banii incasati anterior, el cerand ministrului Muncii sa elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge in situatia in care acestia sa se sinucida si spunand ca acesti pensionari "probabil au gresit", dar nu au facut-o "pentru a se imbogati".

In ultima perioada au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teama ca vor fi obligati sa dea inapoi banii pe care ii primisera ilegal timp de cativa ani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ministerul Muncii proiect pensii ilegale, #Ministerul Muncii pensionari scutire debite, #Rovana Plumb proiect iertare pensionari , #pensionari